Diervoeder aanpassen levert voedsel voor miljard mensen op
bron: IPS - Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay

Relatief eenvoudige veranderingen aan het voeder van vee en vissen kan veel meer voedsel beschikbaar maken voor menselijke consumptie. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature Food.

Honger en ondervoeding bedreigen miljoenen mensen over de hele wereld, en toch gaan nog heel wat calorieën en voedingsstoffen naar de kweek van vee en vis. Ongeveer een derde van de wereldwijde graanproductie gaat naar veevoer, en een kwart van de visvangst is niet bestemd voor menselijke voeding.

Miljard mensen

Wetenschappers van de Aalto Universiteit in Finland stellen dat het veel beter kan. Ze brachten de wereldwijde voedsel- en diervoederstromen in kaart, en de restproducten die daarbij ontstaan. Volgens hen kunnen die reststromen veel vaker gebruikt worden voor diervoeder. Vee en kweekvis kunnen bijvoorbeeld gevoederd worden met suikerbieten, citruspulp, dierlijke bijproducten of zelfs gewasresten.

Dankzij die ingrepen zou 10 tot 26 procent van de totale graanproductie en 17 miljoen ton vis (ongeveer 11 procent van de vangst) kunnen worden ingezet voor menselijke consumptie in plaats van als diervoeder. Afhankelijk van het scenario betekent dat 6 tot 13 meer calorieën en 9 tot 15 procent meer eiwitten voor menselijke consumptie. Dat betekent voedsel voor ongeveer een miljard meer mensen.

Praktische problemen

Om de voordelen te realiseren, zijn enkele aanpassingen in de toeleveringsketens nodig, zodat de industrieën met bijproducten de vee- en aquacultuurproducenten kunnen vinden die ze nodig hebben.

“Ik denk niet dat er serieuze hinderpalen zijn om dit te doen”, zegt Matti Kummu, hoogleraar Geografie aan de Universiteit van Aalto. “Wat we suggereren, wordt al op een kleinere schaal en in bepaalde regio’s gedaan, dus het is niet iets dat helemaal opnieuw zou moeten worden ontwikkeld. We hoeven alleen het huidige systeem aan te passen en de schaal van die praktijken te vergroten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten