VS vervoegen Vlaanderen in Afrikaans klimaatfonds
bron: IPS - Afbeelding van Alexander Strachan via Pixabay

De Vlaamse overheid ondersteunt het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds. Dat past in de strategie om via innovatieve projecten grotere donorsteun te mobiliseren. Dat blijkt nu gelukt: Amerikaans klimaatgezant John Kerry heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten ook toetreden tot het fonds.

Afrika wordt zwaar getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering en heeft internationale klimaatfinanciering broodnodig. Toch ondervindt het continent vaak moeilijkheden om financiering aan te trekken vanuit fondsen zoals bijvoorbeeld het Green Climate Fund.

Om extra financiering voor Afrika te genereren werd in 2014 het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (Africa Climate Change Fund – ACCF) opgericht. Het fonds – ontstaan in de schoot van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank – heeft als doel om Afrikaanse landen te helpen om zich te wapenen tegen de negatieve gevolgen van de klimaatverandering en hen te steunen in de transitie naar een koolstofarme groei. Het fonds heeft onder meer speciale aandacht voor innovatieve, kleinschalige projecten die niet op de radar staan van grote klimaatfondsen.

Dit jaar zal het ACCF naar schatting 22 miljoen dollar toewijzen aan Afrikaanse klimaatprojecten.

Mobiliseren van donoren

Het ACCF is in 2014 opgezet door Duitsland en kreeg er in 2017 de steun bij van Vlaanderen, Italië, Quebec en Canada. De looptijd van het fonds is recent met vijf jaar verlengd tot 2027.

De steun van Vlaanderen past in de strategie om specifiek aandacht te besteden aan innovatieve projecten die potentieel de inbreng van grotere donorsteun kunnen mobiliseren. Dat het ACCF succesvol is om haar donorbasis uit te breiden blijkt nu uit de toezegging van de Verenigde Staten (VS) om toe te treden tot het fonds voor een bedrag van 5 miljoen dollar.

Strijd tegen methaan

Amerikaans klimaatgezant John Kerry deed vorige week de aankondiging in de marge van de 18e Afrikaanse ministeriële conferentie over het milieu in Dakar. Hij zei verheugd te zijn dat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en het ACCF ook aandacht besteden aan methaan, een krachtig broeikasgas dat de laatste jaren steeds meer in de kijker loopt.

Een rapport van het VN-klimaatpanel vorig jaar stelde dat “sterke, snelle en aangehouden reducties” in de methaanuitstoot nodig zijn. Op de klimaattop in Glasgow hebben honderd landen gevolg gegeven aan de oproep van de Europese Unie en de VS om de ‘Global Methane Pledge’ te ondertekenen en de methaanuitstoot sterk terug te dringen als onderdeel van de strijd tegen de klimaatverandering.

Amerikaanse bijdrage

De vice-president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Kevin Kariuki, verwelkomde de Amerikaanse bijdrage en bevestigde de inspanningen van het ACCF om activiteiten te ondersteunen die de methaanuitstoot verminderen.

“Met de steun van de Amerikaanse regering en de andere donoren zijn we van plan een speciale pijler van activiteiten te creëren binnen ons Africa Climate Change Fund om methaanbestrijding te ondersteunen”, zei Kariuki.

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank plant onder meer tijdens de komende klimaattop, (COP27 in Sharm El Sheikh, Egypte), een rapport over de methaanemissies van de afval- en energiesector in heel Afrika.

“Dit zal een uitstekende basis vormen voor een grotere focus op methaanemissies”, zei Kariuki.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten