Nieuwe samenwerkingsvorm in het hoger onderwijs om grote maatschappelijke opgaven aan te pakken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

De arbeidsmarkt in Nederland heeft te maken met een ongekende krapte. Tegelijkertijd vragen veranderingen, zoals robotisering, digitalisering en de energietransities om andere vaardigheden dan voorheen. Om de toekomstige economische groei in Noord-Brabant te versterken en ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is, slaan de provincie Noord-Brabant en de Brabantse universiteiten en hogescholen de handen ineen. Zij ondertekenden gezamenlijk het Kennispact HO Brabant om ondernemerschap, leven lang ontwikkelen en kennisontwikkeling een boost te geven. De provincie stelt 8 miljoen euro beschikbaar om het kennispact te ondersteunen.

Het kennispact versterkt de samenwerking van de universiteiten, hogescholen en provincie rondom de maatschappelijke opgaven waar Noord-Brabant mee te maken heeft, zoals dat zijn de energietransitie, gezonder ouder worden en het ontwikkelen van duurzamere voedselketens. Op al deze terreinen vindt veel onderzoek plaats bij Brabantse hoger onderwijsinstellingen, maar het is belangrijk en vooral nuttig dat onder meer het innovatief midden- en kleinbedrijf (mkb) hiervan meer gebruik kan maken.

Het doel is om kennis nog meer dan voorheen voor Noord-Brabant te laten werken. Zo willen de universiteiten en hogescholen nog nauwer samenwerken met instellingen en bedrijven, zodat opleidingen en bijscholing nauwer aansluiten bij hedendaagse innovaties en behoeftes vanuit de arbeidsmarkt. Talent wordt daardoor beter ingezet voor het bedenken van de oplossingen voor maatschappelijke opgaven en kunnen ze dat in Noord-Brabant blijven doen.

Leven Lang Ontwikkelen

Ook gaan de hoger onderwijsinstellingen lesmodules aanbieden waarmee mensen zich kunnen blijven ontwikkelen. Veranderingen vragen om nieuwe vaardigheden, werknemers moeten zich dus blijven ontwikkelen. De modules worden onder meer aangeboden via de hoger onderwijsinstellingen zelf en Brabant Leert, het provinciebrede platform dat tijdens de coronacrisis is opgericht om bij- en omscholing makkelijker te maken. Eerder is dezelfde afspraak gemaakt met de Brabantse instellingen van het middelbaar beroepsonderwijs.

Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen: “Leren houdt niet op bij het halen van je diploma. Of je nu een werknemer, mkb’er of startup bent, iedereen profiteert van het gebruik van de nieuwste kennis. Met dit kennispact moet het Noord-Brabants bedrijfsleven meer gebruik gaan maken van de kennis die we bij onze universiteiten en hogescholen hebben. Dat doen we door verbeterde om- en bijscholing, intensievere samenwerking en het stimuleren van impactvol ondernemerschap. Door werken, leren en innoveren met elkaar te verbinden maken we van Brabant de meest innovatieve regio van Europa.”

Ondernemerschap en startups

Daarnaast gaan de universiteiten en hogescholen aan de slag om ondernemerschap en het startup-klimaat te verstevigen. Startups ontstaan vaak vanuit innovatieve ideeën om problemen op te lossen. 65% van de startups in Noord-Brabant vestigt zich daarom ook in de buurt van de hoger onderwijsinstellingen. Om de kans van slagen van deze startups te verbeteren, gaan de provincie en kennisinstellingen ondernemerschap verder stimuleren en onderzoeken hoe startups en ondernemers succesvoller kunnen worden. Dit moet vervolgens in de praktijk worden gebracht. Uiteindelijk kan dit leiden tot een gezamenlijk kenniscentrum over ondernemerschap.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten