Malawi verslaat oogziekte trachoom als eerste in zuidelijk Afrika
bron: IPS - Afbeelding van Artsy Solomon via Pixabay

Malawi is het eerste land in zuidelijk Afrika en het vijfde land in heel Afrika dat de pijnlijke oogziekte trachoom heeft kunnen uitroeien.
 

Trachoom of bindvliesontsteking is een besmettelijke ziekte die blindheid kan veroorzaken. In 2015 was de ziekte nog goed voor 7,6 miljoen gevallen wereldwijd. Trachoom veroorzaakt een sterke zwelling van de oogleden die zich naar binnen kunnen keren en dan pijnlijk tegen de oogbol schuren.

De uitroeiing van de ziekte, eergisteren officieel aangekondigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), volgt na een twaalf jaar durende campagne door de Malawische overheid samen met partners waaronder de ngo Sightsavers en The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust. Dat laatste is een fonds onder de bescherming van de recent overleden Britse Queen Elizabeth II met als doel om trachoom in de landen van het Gemenebest te elimineren.

Tweede vergeten tropische ziekte bestreden

Malawi is het vijfde Afrikaanse land om trachoom uit te roeien, na Marokko, Ghana, Gambia en Togo.

Het is ook de tweede zogeheten ‘vergeten tropische ziekte’ die het land verslaat, na elefantiasis in 2020, eveneens het resultaat van een grootschalig medisch programma dat Malawi in 2008 was gestart.

“Ik ben trots om vandaag te kunnen vieren dat Malawi weer een vergeten tropische ziekte heeft kunnen verslaan. Het succes van het elimineren van trachoom – ’s werelds belangrijkste oorzaak van infectieuze blindheid – zo snel nadat ons land de eliminatie van elefantiasis in 2020 vierde, toont aan dat de strijd tegen verwaarloosde tropische ziekten kan worden gewonnen”, reageerde Lazarus McCarthy Chakwera, de president van Malawi.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten