Auto op zonne-energie in 2025 voor een (start)prijs van € 30.000,–
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Lightyear

’s Werelds eerste auto op zonne-energie, de Lightyear 2, komt in 2025 op de ‘massamarkt’ voor een (start)prijs van 30.000 euro. Dit heeft de producent van de zonne-auto, het Helmondse Atlas Technologies B.V. / Lightyear, bevestigd bij gelegenheid van een nieuwe investeringsronde in Lightyear van 82 miljoen euro o.m. afkomstig van de rijksoverheid en de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Met deze investering kan Lightyear verder werken aan zijn missie van schone mobiliteit voor iedereen, overal. Meer in het bijzonder kan het bedrijf met de nieuwe fondsen de geplande vervolgstappen zetten voor de productie van Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie die nog dit jaar op de weg zal verschijnen (tegen een te verwachten prijs van 250.000 euro). Daarnaast stellen ze het bedrijf in staat de ontwikkelingsmijlpalen voor Lightyear 2, het vervolgmodel voor de massamarkt met een startprijs van € 30.000, te realiseren. Voor de Lightyear 2 staan al 10.000 reserveringen in de boeken van Helmondse hightechbedrijf alle afkomstig van lease- en autodeelbedrijven LeasePlan en MyWheels (elk 5.000).

“Auto op zonne-energie hoeft minder vaak aan de stekker.”

De voortgang die Lightyear boekt met hun zonne-energie gedreven auto’s, past bij de ambitie van de provincie Noord-Brabant en de aan de provincie gelieerde Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) om de energietransitie te versnellen, verklaart het provinciebestuur van Noord-Brabant zijn kapitaalinjectie aan Lightyear. “Momenteel staat het elektriciteitsnet in Brabant onder druk en is het niet in staat om de toenemende vraag naar opladen van elektrische voertuigen bij te benen. Voertuigen die rechtstreeks door zonne-energie opgeladen worden, hoeven minder vaak aan de stekker. Daarnaast werkt Lightyear aan efficiëntere voertuigen die minder energie per kilometer verbruiken, wat resulteert in een grotere actieradius én kleinere batterij. Deze ontwikkelingen hebben beide de mogelijkheid om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.”
Martijn van Gruijthuijsen, provinciebestuurder Economie, Financiën, Kennis en Talentontwikkeling: “Het is bijzonder om te zien hoe een bedrijf als Lightyear in Noord-Brabant kan groeien van ambitieuze startup tot voorloper in groene mobiliteit. We zien een stralende toekomst tegemoet voor Lightyear en zien ze graag verder groeien in Brabant. Goed voor Lightyear, het klimaat, Nederland en Brabant.”

“Maatschappelijke en economische impact.”

Naast de maatschappelijke impact ziet ook het provinciebestuur van Limburg en de aan de provincie gelieerde Limburgse Ontwikkelingsmaatschappij LIOF ook de concrete economische impact. “De financiering zal namelijk mede ingezet worden om de hoogwaardige productie van de zonnedaken in Venray uit te breiden en te verankeren. Ook andere sectoren in Limburg profiteren van deze ontwikkeling”, verklaart het bestuur.


“Lightyear heeft sinds de oprichting een consequente vooruitgang geboekt en heeft een veelbelovende toekomst op vlak van de ontwikkeling van een innovatief zonne-energie-ecosysteem in Nederland”, zegt Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL. “Hun technologie, strategische partnerschappen en bedrijfsvoering passen perfect bij Invest-NL’s ambitie om nieuwe technologie-gedreven markt en zakelijke kansen te co-creëren.”

“Verder werken aan missie van schone mobiliteit voor iedereen en overal.”

Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, over de nieuwste investeringsimpuls: “In het huidige marktklimaat heeft onze technologie een ongelooflijk potentieel voor positieve maatschappelijke invloed, dus ik zie investeringen van dit kaliber als een erkenning van Lightyear’s productvisie. Dankzij de steun van Invest-NL, het hele consortium en onze andere investeerders en strategische partners is Lightyear goed gepositioneerd en ligt het nog steeds op schema om ’s werelds eerste auto op zonne-energie te leveren en te werken aan een duurzamere toekomst.”

Vervolgt: “In juni heeft Lightyear zijn intentie van ’s werelds eerste auto op zonne-energie waargemaakt, de Lightyear 0. Die staat gepland voor productie dit najaar. Tegelijkertijd is Lightyear bezig met de ontwikkeling van Lightyear 2, het tweede volumemodel van het bedrijf, met een startprijs van 30.000 euro. Lightyear 2 zal naar verwachting in 2025 in productie gaan.”

De toekomst van schone, impactvolle mobiliteit

Hoefsloot: “Elektrische mobiliteit en mobiliteit op zonne-energie winnen aan belang door de aanhoudende wetgeving en publieke aandacht voor schonere energiebronnen en transport. De EU heeft onlangs gestemd voor een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren tegen 2035, wat de behoefte aan en het gebruik van voertuigen op alternatieve energie verder ondersteunt. In de komende jaren zal er meer afhankelijkheid zijn van het elektriciteitsnet terwijl de vraag naar laadstations groeit, wat de netcapaciteit van steden, staten en landen kan overbelasten. Lightyear 0 is voorzien van vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen, waardoor het voertuig zichzelf kan opladen tijdens het woon-werkverkeer of wanneer het buiten geparkeerd staat. Dit zorgt ervoor dat de bestuurders minder afhankelijk worden van oplaadstations en het elektriciteitsnet wordt ontlast. Met de snel stijgende vraag naar zonne-technologie en oplossingen zoals Lightyear 0, is een toekomst van schone mobiliteit niet langer een vraag.”

Lightyear: een jongensdroom

Lightyear is opgericht in 2016 door alumni (oud-studenten) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) die zich Solar Team Eindhoven noemden. Een van de oprichters is de huidige CEO, Lex Hoefsloot.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten