Betere kansen voor te vroeg geboren baby’s
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander; foto Aleksandr Kopeykin via Pixabay

Nieuwe technologie in het Rotterdamse kinderziekenhuis Erasmus MC Sophia zorgt ervoor dat aanzienlijk minder te vroeg geboren baby’s overlijden aan sepsis (een ernstige vorm van bloedvergiftiging) en dat pasgeboren baby’s minder ernstig ziek worden. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van kinderarts-neonatoloog Rob Taal. Te vroeg geboren baby’s zijn door hun onvolgroeide afweersysteem vatbaar voor deze ziekte. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n honderd baby’s aan de gevolgen daarvan.

Kinderarts-neonatoloog Rob Taal onderzocht het effect van een waarschuwingssysteem, dat gebaseerd is op big data-analyses van het hartritme. Hij deed dat bij 1200 jonge patiënten. Het systeem kan vroegtijdig inschatten of een baby wellicht een sepsis aan het ontwikkelen is. Rob Taal: “Het aantal baby’s dat sterft aan sepsis blijkt ruim een kwart lager in vergelijking met de jaren voordat we het waarschuwingssysteem gebruikten. Verder blijkt dat de symptomen minder ernstig zijn, omdat we sneller de sepsis kunnen behandelen.’

“Het systeem kan een infectie voorspellen.”

Voorheen kwam de ziekte pas aan het licht als de baby ziek werd. Zo kon pas relatief laat ingegrepen worden. Sinds een aantal jaren werkt het Erasmus MC Sophia daarom met de zogenaamde HeRO-technologie. De kinderarts-neonatoloog: “Een baby kan natuurlijk niet aangeven wanneer hij pijn heeft of ziek wordt. Het HeRo-systeem kan een infectie voorspellen voordat de baby symptomen krijgt.”
Het systeem meet de hartritme-variabiliteit en vergelijkt dit met data uit eerdere studies met andere zieke baby’s. Wanneer er veranderingen optreden, geeft het systeem een alarm. “De kans is dan dat het komt door bloedvergiftiging. Dan kun je als arts vroegtijdig ingrijpen, nog voor de baby ernstig ziek wordt.”

Niet onnodig antibiotica toedienen

Baby’s krijgen bij het vermoeden van sepsis vaak snel antibiotica toegediend. Maar dat is niet altijd nodig. Rob Taal: “Soms wordt de verandering in de hartritme-variabiliteit veroorzaakt door iets anders. Dan wil je niet onnodig antibiotica toedienen. In het Sophia Kinderziekenhuis combineren we de HeRO-technologie daarom met bloedonderzoek. We testen tijdig het bloed op verschillende waarden en kunnen zo nauwkeurig inschatten of de baby een sepsis ontwikkelt en of dat hij geholpen is met antibiotica.”
Volgens de kinderarts-neonatoloog is het Erasmus MC Sophia het eerste ziekenhuis in Nederland dat werkt met deze technologie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten