De echo van Cor – Nog effe de stammenoorlogen aan de kant zetten
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Nog effe de stammenoorlogen aan de kant zetten

De wekelijkse cartoon is, zoals we gewend zijn, weer erg leuk: leven in zo’n kom is niet echt fijn, lijkt me, en zeker nu het in de echte wereld er beter uit komt te zien als het goed is. Heb wat verder gelezen en wat wel jammer is, is dat de kust van België en Nederland er niet bij staan. Of zou dat te ondiep gebied zijn? Beschermen van alle zeeën lijkt me nog een beter plan eigenlijk.

Wat wel blijkt, gelukkig, is dat veel zoogdieren in Europa de laatste 50 jaar een comeback gemaakt hebben. Geweldig toch! Interessant lijstje, beste mensen, om dat eens te bekijken. Maar ook meteen een kleine kanttekening: de bever bijvoorbeeld is zo actief de laatste tijd (ook hard gegroeid in aantallen) dat de overlast toeneemt en vele gezonde bomen het onderspit delven. Nu daar nog even een oplossing voor bedenken. De wolf misschien??

Ook is er een bossendeal tussen Noorwegen en Indonesië en de vraag is of er meer donoren komen voor deze belangrijke overeenkomst. Door middel van sponsoring worden bossen (de longen van onze aardkloot) in Indonesië beschermd. Goede zaak dus. Nu andere rijke landen nog!

Wat Nederland in ieder geval wel doet is Indonesië helpen met de energietransitie en dat is natuurlijk ook Goed Nieuws. Het eerste windmolenpark in ontwikkeling is een feit, dus langzaam maar zeker gaat het de goede kant op wat het milieu betreft. En het echt enige positief puntje, denk ik, aan de oorlog in Oekraïne is dat we versneld bezuinigen op energieverbruik en zoeken naar hernieuwbare alternatieven voor gas.

Gaan we van Indonesië naar Malawi waar de oogziekte trachoom als eerste in zuidelijk Afrika verslagen is. Met recht Goed Nieuws dus! Hopelijk volgt de rest van Afrika snel. Effe de stammenoorlogen aan de kant zetten en aan de bevolking prioriteit geven in plaats van haantjesgedrag …

Ander medisch nieuwtje: eerste patiënten met gehoorimplantaat kunnen digitaal worden opgevolgd. Makkelijk toch, minder vaak naar de specialist, betere service en minder kosten (als het goed is tenminste). Vooralsnog ben ik er blij mee!!

Dan naar Helmond en omstreken. De auto op zonne-energie, ontwikkeld door Lightyear, komt in 2025 vanaf 30.000 euro te koop. Ben er een paar jaar geleden op bezoek geweest en ik heb er wel vertrouwen in moet ik zeggen. Ik ben geen techneut, maar prima wagentje wordt dat volgens mij wel! En uit Helmond nogmaals!!!

Brainport Eindhoven (in de buurt van Helmond) groeit zo hard dat we woningen gaan zoeken bij onze Belgische buren voor al die Eindhovense universiteitsstudenten die nodig zijn voor Brainport als toekomstige ingenieurs. Dat zijn nog eens goede buren, want de medewerking is al geregeld. Prima zaak als dat zo snel kan!

Ook in Noord-Brabant is een nieuwe samenwerkingsvorm in het hoger onderwijs gestart om grote maatschappelijke opgaven aan te pakken, zoals het personeelstekort, de vergrijzing, energietransitie en duurzaamheid. Dit met subsidie van de provincie. Gewoon doen. Gewoon Goed Nieuws!

Tot slot voor deze week in de wekelijkse Nieuwsbrief (niet al te veel onderwerpen gelukkig, want ik moet er nog effe inkomen na een weekje Friesland) is een wereldwijd unieke windtunnel aan de TU in Delft. Deze tunnel kan velden waarin de windsnelheid niet gelijk is op elke plek creëren. Erg ingewikkeld volgens mij, maar mooi dat we dat in Nederland dan weer hebben ontwikkeld. Slimme jongens die Hollanders, waarbij ik onze Belgische vrienden zeker niet onderschat en 2 weten meer dan 1 …

Tot volgende week.
Denk aan Oekraïne en Goed Nieuws (geef geld als dat kan …)
Koop niets uit China, maar lokaal a.u.b.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten