Ziekenhuisopname pasgeboren geïnfecteerde baby teruggebracht van 7 naar 3 dagen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Marjon Besteman via Pixabay

De ziekenhuisopname van een pasgeboren baby met een mogelijke bacteriële infectie kan teruggebracht worden van zeven naar drie dagen als antibiotica niet alleen via het infuus maar ook met een drankje (oraal) toegediend wordt. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Sophia en Franciscus Gasthuis & Vlietland door kinderarts Gerdien Tramper, neonatoloog René Kornelisse en arts-onderzoeker neonatologie Fleur Keij.

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health, toont aan dat antibiotica toedienen met een drank net zo effectief is als via een infuus. Gerdien Tramper: “Met een antibioticadrank kan de baby gemiddeld 3,5 dag eerder naar huis en dat is voor het gezin heel prettig. Het gezin komt sneller in een normale thuissituatie en is minder afhankelijk van de zorg. Dat is voor de huidige drukte in de ziekenhuizen ook goed en het scheelt in zorgkosten. Een opnamedag van moeder en kind kost al gauw 1.300 euro.”

Infuus heeft veel impact op de baby én ouders

Jaarlijks worden in Nederland 1.000 tot 1.500 baby’s na de geboorte behandeld voor een bacteriële infectie. De standaardbehandeling hiervan is nu een 7-daagse antibioticakuur via een infuus. Dat heeft veel impact op de baby én op de ouders, want een infuus prikken kan lastig zijn bij kleine baby’s en geeft veel ongemak. Ook moeten de ouders vaak op en neer naar en van het ziekenhuis en is het lastig voor de familie de baby te bezoeken.

Een plotselinge ziekenhuisopname is heftig voor de ouders

Fleur Keij: “In veel gevallen gaat het om baby’s die door pech een bacteriële infectie oplopen na een gezonde zwangerschap. Een ziekenhuisopname is dus vaak abrupt en heftig voor ouders. Ze moeten vaak een kamer delen, er is een strenge bezoekregeling voor familie en soms lopen ze kraamzorg thuis mis omdat ze te lang in het ziekenhuis moeten blijven. Een kortere ziekenhuisopname is dus heel wenselijk.”

Oraal toedienen kan thuis worden voortgezet

In het onderzoek zijn 510 baby’s gevolgd in zeventien Nederlandse ziekenhuizen. Zij zijn in twee groepen verdeeld die het antibioticum via infuus of met een drank toegediend kregen. Hieruit is gebleken dat beide behandelingen even goed werken en dat er voldoende hoge bloedspiegels worden bereikt. Het oraal toedienen heeft grote voordelen, omdat dit na drie dagen opname in de thuissituatie doorgezet kan worden door de ouders zelf.

Belangstelling in binnen- en buitenland

Het onderzoek wordt door specialisten uit binnen- en buitenland gevolgd. Kinderarts Gerdien Tramper: “De volgende stap is het implementeren van de behandeling in de ziekenhuizen in Nederland en in de toekomst in heel Europa. Wat komt daarbij kijken? Hoe kunnen we iedereen bereiken? Hoe betrekken we de groep patiënten erbij? Dat moet uitgezocht worden om de zorg overal gelijk te krijgen en de baby in de thuissituatie te kunnen laten behandelen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten