Nasa-technologie laadt elektrische auto op in 5 minuten
bron: IPS - Afbeelding van (Joenomias) Menno de Jong via Pixabay

Een experimentele technologie om apparatuur te koelen in de ruimte kan een revolutie betekenen voor elektrisch rijden, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Een elektrische auto opladen zou in minder dan 5 minuten kunnen. 

De nieuwe technologie – “subcooled flow boiling” – is ontwikkeld voor toekomstige missies naar de Maan en Mars om complexe systemen te koelen. Maar ze kan ook dichter bij huis goed van pas komen, om de laadkabels van elektrische auto’s te koelen.

Van 20 naar 5 minuten

De krachtigste snelladers langs de autosnelweg halen momenteel stroomsterktes van 150 tot 180 ampère en laden een elektrische auto op in zo’n twintig minuten. Hogere sterktes zouden de laadkabel doen verhitten. 

Maar met de nieuwe koeltechnologie kunnen stroomsterktes tot 1400 ampère gehaald worden, stelt de Nasa. Daarmee wordt een standaard laadbeurt beperkt tot 5 minuten of zelfs minder.

“De technologie kan het bezit van een elektrische auto hier op aarde makkelijker en toegankelijker maken”, zegt de Nasa. “De toepassing van deze technologie resulteert in een nooit geziene vermindering van de laadtijd en kan zo een van de belangrijkste hindernissen voor de wereldwijde transitie naar elektrische voertuigen wegnemen.”

De Universiteit van Perdue, die de technologie voor de Nasa ontwikkelde, wil in de volgende twee jaar samenwerken met fabrikanten van laadstations en elektrische auto’s om het prototype te testen

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten