Nieuw woonmodel in Gent is primeur in Vlaanderen
bron: Stad Gent

In de Gentse wijk Meulestede werd de eerste steen gelegd van 34 betaalbare koopwoningen. Het is het eerste Community Land Trust-bouwproject dat in Vlaanderen van start gaat. Via dat woonmodel kunnen mensen met een beperkt inkomen een woning kopen zonder de grond waarop die woning staat.

Een Community Land Trust of CLT is een organisatie die grond koopt en beheert samen met de gemeenschap. CLT Gent, waarin ook stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de Stad Gent vertegenwoordigd zijn, is nu als eerste in Vlaanderen met een bouw gestart. In de Goedendagstraat in Meulestede is de eerste steen gelegd van 34 betaalbare koopwoningen. De Stad Gent bracht via sogent de grond in de Stichting in.

Bij een CLT-project krijgen mensen met een beperkt inkomen de kans om een woning te kopen zonder de grond. Dat maakt het betaalbaarder. De bewoners krijgen eeuwig gebruiksrecht op hun huis, net als een gewone eigenaar. Ze mogen hun huis ook verbouwen of verkopen en hun erfgenamen kunnen het erven. Wel moeten ze de woning altijd zelf bewonen, verhuren kan niet. Om de woning op lange termijn betaalbaar te houden, wordt de herverkoopprijs bovendien beperkt. Intussen blijft de CLT eigenaar van de grond.

Een huis met vier slaapkamers is voor mij als alleenstaande ouder onbetaalbaar, al heb ik een goede job. Dankzij dit systeem kan ik toch een duurzame woning kopen.

Kathleen Vervaet, moeder van drie tieners in co-ouderschap

We zijn verheugd dat we als Stad een pioniersrol kunnen opnemen door dit project ten volle te steunen. Dit is niet alleen een belangrijke stap voor betaalbaar wonen in Gent, we willen ook anderen inspireren.

Tine Heyse, schepen van Wonen

De 34 woningen in Meulestede zijn ontworpen door ‘net architectuur bvba’ en worden gebouwd door WoninGent. De woningen krijgen een privétuin of terras, maar er komt ook een gedeelde tuin, een gemeenschapsruimte én openbaar groen met veilige fietsverbindingen. Een belangrijk aspect van een CLT-project is immers gemeenschapsvorming. Bij elke stap worden de bewoners en de buurt betrokken. Het project is klaar in 2024.

Door al in 2015 het bouwterrein te reserveren voor een Community Land Trust-woonproject, zorgt stadsontwikkelingsbedrijf sogent hier voor de ‘L’ in CLT. Door de samenwerking met WoninGent als bouwheer zullen we niet enkel de gronden overdragen aan de Stichting CLT Gent, waarin sogent een meerderheidsparticipatie houdt, maar garanderen we ook de betaalbaarheid van de woningen zelf.

Sami Souguir, voorzitter sogent en schepen van Stadsontwikkeling

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten