Algen kunnen de wereld helpen voeden
bron: IPS - Afbeelding van S. Hermann / F. Richter via Pixabay

De teelt van voedzame, eiwitrijke microalgen op land kan de wereldwijde voedselproductie met meer dan de helft verhogen, stelt Amerikaans onderzoek. 

De wereldbevolking groeit snel, maar de komende decennia zullen de klimaatverandering, beperkte landbouwgrond en waterschaarste de landbouwproductie aanzienlijk beperken. Conventionele landbouwmethoden kunnen die groei niet bijbenen, en ook visbestanden staan zwaar onder druk, stellen wetenschappers van de Cornell University in het tijdschrift Oceanography.

Tien keer sneller

“Maar we hebben een kans om voedsel te verbouwen dat zeer voedzaam en snelgroeiend is, en we kunnen dat doen in omgevingen waar we niet concurreren voor ander gebruik”, zegt Charles Greene, hoogleraar Aard- en Atmosferische wetenschappen aan de universiteit. “En omdat we het in relatief gesloten en gecontroleerde systemen telen, kunnen we dat met een kleinere milieu-impact doen.”

Greene heeft het over de teelt van algen in aquacultuurfaciliteiten aan de kust. Algen groeien tien keer sneller dan traditionele gewassen en kunnen veel efficiënter worden geteeld. 

Wanneer boeren bijvoorbeeld meststoffen toevoegen om landgewassen te verbouwen, blijft maar de helft op het veld, en de reststromen vervuilen waterwegen. Algen daarentegen worden in gesloten systemen gekweekt, waardoor overtollige voedingsstoffen opgevangen en hergebruikt kunnen worden.

Zelfs in woestijngebied

Ze zijn bovendien bijzonder voedzaam. Ze bevatten niet alleen een hoog eiwitgehalte, maar ook voedingsstoffen die moeilijker uit een vegetarisch dieet te halen zijn: essentiële aminozuren die in vlees te vinden zijn, en omega-3-vetzuren uit vis.

De wetenschappers gebruikten modellen die opbrengsten voorspellen op basis van jaarlijks zonlicht, topografie en andere factoren. Die tonen aan dat de beste locaties voor onshore kweekfaciliteiten langs de kusten van het Zuiden liggen, ook in woestijnomgevingen.

“Algen kunnen zelfs de ‘graanschuur’ voor het Zuiden worden”, zegt Greene. “In een smalle strook land kunnen we meer eiwitten produceren dan de wereld nodig heeft.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten