Thuis de zwangerschapsontwikkeling bewaken met een pleister en zes ‘draadjes’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Nemo Healthcare

In Denemarken heeft men al ruim tien jaar ervaring met zwangerschapsbewaking thuis door middel van elektrofysiologie. Men heeft hiermee het aantal zwangerschapscontroles in het ziekenhuis fors kunnen reduceren zonder concessies te doen aan de kwaliteit van zorg. Tegelijkertijd zijn de autonomie en tevredenheid van de patiënt toegenomen.
De zwangerschapsbewaking gebeurt met een Nederlands systeem dat in Veldhoven is ontwikkeld door
Nemo Healthcare. Een spin-off van het Maxima Medisch Centrum (MMC) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In het MMC wordt op de afdeling Verloskunde al ruim twintig jaar onderzoek gedaan naar het beter monitoren van het ongeboren kind.

Het Nemo Fetal Monitoring Systeem (NFMS) is het eerste commerciële product van Nemo Healthcare. Het is een non-invasief monitoringapparaat voor het bewaken van de hartslag van het ongeboren kind, de hartslag van de moeder en de baarmoederactiviteit tijdens de zwangerschap. Het kan worden gebruikt vanaf de 21ste week van de zwangerschap tot en met de geboorte van het kind. Met name de goede prestaties van het systeem bij jonge zwangerschapsduren en/of een hoog BMI, waarbij men verder niet afhankelijk is van de ligging en beweging van de baby, maken het systeem, NemoRemote genaamd, zeer geschikt voor thuismonitoring. Het is bedoeld om een deel van de controles die normaal gesproken in het ziekenhuis plaatsvinden in de vertrouwde omgeving van het eigen huis mogelijk te maken

Een pleister met zes ‘draadjes’

Het NFMS maakt gebruikt van een geavanceerde pleister (Nemo Patch) met zes elektrodes. De hartslag van het ongeboren kind en de moeder worden bepaald aan de hand van gemeten ECG-signalen van beiden. De baarmoederactiviteit wordt verkregen via EMG-signalen tijdens het samentrekken van de baarmoederspier.

De gemeten signalen worden via de Nemo Link draadloos naar een Nemo Base gestuurd. De Nemo Base bevat slimme algoritmes die de ontvangen elektrofysiologische signalen op een zodanige wijze filteren dat de hartslag van het ongeboren kind en de moeder en daarnaast de baarmoederactiviteit overblijft. Deze informatie wordt vervolgens naar een centraal monitoringsysteem gestuurd in het ziekenhuis. Daar volgt een verloskundige de ontwikkeling van de hartslagen en baarmoederactiviteit op een scherm nauwlettend. Ook op de Nemo Base kan men de ontwikkeling van de hartslagen van foetus en moeder en baarmoederactiviteit volgen.

Veel wetenschappelijk onderzoek

Nederland houdt zich nog maar op geringe schaal bezig met thuismonitoring. In Denemarken, waar ze er al een kleine tien jaar intensief mee bezig zijn, staan inmiddels meer dan vijftig NemoRemote systemen. Omdat de focus daar zo sterk op thuismonitoring ligt, wordt er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

De Veldhovense startup merkt dat de zorg in Nederland onder hoge druk staat vanwege het personeelstekort. Als een ziekenhuis besluit met het systeem van Nemo Healthcare te werken, dan horen daar trainingen bij die het personeel moet volgen. Soms moeten verpleegkundigen vrije dagen opnemen om de training te volgen, weten ze bij Nemo Healthcare.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Nederland over tien jaar een tekort van 135.000 zorgmedewerkers heeft, met name in de ziekenhuis- en ouderenzorg. Volgens het rapport zou met bestaande zorgtechnologie alleen al 110.000 zorgmedewerkers vrijgespeeld kunnen worden. Maar, dan moet beschikbare technologie wel op de juiste wijze ingezet kunnen worden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten