Wereldleiders zeggen 2,6 miljard toe om polio “voor eens en altijd” uit te roeien
bron: IPS - foto: flickr

Op een top in Berlijn hebben wereldleiders 2,6 miljard dollar aan financiering beloofd om polio eens en voor altijd uit te roeien. De komende vijf jaar moeten daarvoor jaarlijks 370 miljoen kinderen gevaccineerd worden.
 

Wild poliovirus is nog maar in twee landen endemisch: Pakistan en Afghanistan. Maar er zijn dit jaar al 29 gevallen geregistreerd, een pak meer dan de 6 gevallen vorig jaar. Ook in Zuidoost-Afrika waren er enkele besmettingen, die verband bleken te houden met de stam uit Pakistan. En er blijven uitbraken opduiken van varianten van het poliovirus die kunnen ontstaan ​​op plaatsen waar niet genoeg mensen zijn geïmmuniseerd. Dat gebeurde onder meer in Afrika, Azië en Europa.

Op een internationale top in Berlijn is nu 2,6 miljard dollar beloofd om de ziekte voor eens en altijd uit te roeien in de komende jaren. Bij de donoren zijn onder meer Duitsland en Frankrijk, de VS en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Meer nodig

“We zijn dankbaar voor de steun van donoren, maar er is nog nodig om de strategie voor 2022-2026 volledig te financieren”, zegt Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “De nieuwe ontdekkingen van polio in voorheen polio-vrije landen herinneren ons er opnieuw aan dat, als we ons doel niet halen om polio overal uit te roeien, het wereldwijd opnieuw kan opduiken.”

Volgens de WHO zal het in totaal 4,8 miljard kosten om de strategie volledig uit te voeren tegen 2026. Dat is nog altijd een uitstekende investering, zegt de WHO, want een volledige uitroeiing van polio levert deze eeuw een besparing van 33,1 miljard dollar op aan gezondheidskosten.

“Kinderen verdienen het om in een poliovrije wereld te leven, maar zoals dit jaar pijnlijke duidelijk is geworden, zal de dreiging van polio blijven bestaan ​​totdat we elke gemeenschap hebben bereikt en elk kind hebben gevaccineerd”, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. “Als we investeren in immunisatie- en gezondheidssystemen, investeren we in een veiligere, gezondere toekomst voor iedereen, overal. “

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten