Uitbreiding Zwin werkt: het wemelt er van zilverreigers, tureluurs en sternen
bron: IPS - Hennie Cuper via flickr

De uitbreiding van het Zwin loont, blijkt uit monitoring van Vlaamse en Nederlandse natuurexperten. Verschillende vis- en vogelsoorten hebben zich dankzij het natuurbeheer in de Zwinvlakte kunnen vestigen. Ornithologen spreken van een waar vogelparadijs.

Begin 2019 kreeg de zee via de Zwingeul weer toegang tot 120 hectare van de Willem-Leopoldpolder, die zich uitstrekt over België en Nederland. De resultaten van die ingreep zijn nu al te merken, blijkt uit onderzoek door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de Provincie Zeeland en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

Meer leven

Uit de eerste resultaten blijkt dat de voormalige polder snel ingenomen is door de natuur. In de zomer van 2020 al eisten pioniersplanten als zeekraal en klein schorrenkruid een aanzienlijk deel van de oppervlakte op. Een jaar later bestond al een kwart van de hele oppervlakte uit lage schorre.

Het overgrote deel van de Zwinuitbreiding, zo’n 60 procent, bestaat uit kaal slik en nog eens 10 procent uit geulen met zeewater. Al in de eerste zomer na de uitbreiding vestigden zich daar enkele soorten en de biotoop evolueert snel. Onderzoek in de geulen toont de aanwezigheid aan van minstens zeven vissoorten waaronder de bedreigde paling, bot, sprot en zeebaars. De vangst van jonge vissen toont aan dat de uitbreiding ook al dienst doet als kraamkamer.

Vogelparadijs

Door verzanding taande de reputatie van het Zwin voor vogelkijkers. Maar de uitbreiding biedt vrijwel meteen soelaas: lepelaars en kleine zilverreigers vinden opnieuw hun weg naar het Zwin. Grote aantallen meeuwen en sterns komen er rusten, waaronder honderden grote sterns. In het winterseizoen strijken ganzen, kokmeeuwen en wulpen er neer.

Het gebied is op korte termijn ook belangrijk geworden voor doortrekkende en overwinterende eenden en steltlopers zoals de scholekster, kluut, tureluur en bontbekplevier. Voor die soorten heeft de Zwinuitbreiding zich meteen ontpopt tot een van de belangrijkste overwinteringsgebieden van België, zo niet het belangrijkste, stelt het rapport.

Het monitoringsonderzoek toonde verder aan dat het natuurbeheer werkt. De uitdieping en verbreding van de Zwingeul zorgen ervoor dat een veel grotere hoeveelheid zeewater dagelijks in en uit het Zwingebied kan stromen. De oude Zwinvlakte overstroomt daardoor op talrijke plaatsen opnieuw vaker en langduriger. De combinatie van natuurbeheer, zoals begrazing door runderen en het opnieuw vaker kunnen overstromen van de Zwinvlakte is niet alleen gunstig voor de typische plantengroei, maar ook voor broedende soorten zoals de tureluur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten