Vernieuwingen in de klassieke muziekpraktijk om beter in te spelen op maatschappelijke veranderingen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto philharmonie zuidnederland

In de klassieke muziekpraktijk is innovatie nodig omdat publieksaantallen voor concerten stagneren, maar ook om beter in te spelen op maatschappelijke veranderingen, zoals digitalisering, het streven naar duurzaamheid en de roep om diversiteit en inclusie. Al deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor zowel de opleiding en als de beroepspraktijk van musici. Zuyd Hogeschool Heerlen, philharmonie zuidnederland en de Universiteit Maastricht zetten de komende vier jaar hun onderzoek naar vernieuwingen in de klassieke muziekpraktijk voort. Ze doen dat in het hiervoor opgerichte Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM). De provincie Limburg ondersteunt het onderzoek financieel.

Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en bestuurder van philharmonie zuidnederland. Hij zocht in 2015 namens dit gezelschap samenwerking met Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool Heerlen om een centrum op te richten voor wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek dat kon worden ingebed in de drie deelnemende organisaties. Het MCICM ging op 1 september 2018 van start en is georganiseerd rond de bijzondere leerstoel Innovation of Classical Music, die sinds het begin wordt bezet door prof. dr. Peter Peters, tevens directeur van het centrum. Het doel van het centrum is met onderzoek bijdragen aan de vernieuwing van de beroepspraktijk en het hoger muziekonderwijs in de klassieke muziek.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten