Betere zorg voor hartpatiënten én minder zorgkosten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Hartpatiënten die na een omleidingsoperatie toegang hebben tot digitale voorlichting (e-Health) gebruiken na deze ingreep minder vaak zorg. Ook voelen patiënten zich sneller beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Hartstichting en het Catharina Ziekenhuis onder bijna 300 patiënten. Deze onderzoeksresultaten tonen voor het eerst aan dat digitale voorlichting de zorg kan verbeteren én de zorgkosten kan verlagen.

Het onderzoek werd tussen februari 2020 en oktober 2021 uitgevoerd bij patiënten die in het Catharina Ziekenhuis een geplande openhartoperatie ondergingen. De ene groep deelnemers kreeg naast standaardzorg, toegang tot een e-Health programma dat bestond uit online-educatievideo’s en videoconsulten ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting. De andere groep kreeg standaardzorg. Vergeleken werd wie in de zes weken na de operatie welke zorg nodig had. Het ging om zorg binnen en buiten het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, huisartsbezoeken en advies van diëtisten.

Minder angst en bezorgdheid

Patiënten die toegang hadden tot e-Health gebruikten minder vaak en veel minder zorg. Deze studie is voor de onderzoekers het eerste bewijs dat digitale voorlichting kan helpen om het gebruik van gezondheidszorg – en dus kosten – te verminderen. Door de vergrijzing wordt in de nabije toekomst een enorme behoefte aan zorg verwacht. Onderzoeker Gijs van Steenbergen van het Catharina Ziekenhuis: “Onze resultaten bewijzen dat een e-Health programma kan bijdragen om de gezondheidszorg financieel gezond te houden.”
De voorlichtingsvideo’s zijn ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, patiëntvertegenwoordigers en artsen. In de videoconsulten beantwoorden patiënten aanvullende vragen en worden onzekerheden besproken. Vermoedelijk kunnen patiënten dankzij de educatieve video’s en videoconsulten beter omgaan met de gevolgen van de operatie en vermindert de voorlichting hun angst en bezorgdheid.

Einde aan onvolledige, onnauwkeurige informatie

“Vaak herinneren patiënten zich niet meer welke informatie zij voor de operatie of bij ontslag hebben gekregen. Vaak is deze informatie daardoor voor hen onvolledig en weten patiënten niet welke lichamelijke activiteit na ontslag is toegestaan of met wie zij contact moeten opnemen in geval van klachten”, verduidelijkt Gijs van Steenbergen. “Patiënten kunnen informatie gaan opzoeken op internet; deze informatie is echter niet gecontroleerd en soms onnauwkeurig. Omdat geplande zorg pas weken na de operatie op gang komt, kunnen tegenstrijdige adviezen onzekerheid in de hand werken, wat tot meer zorggebruik leidt en het herstel belemmert.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten