Zuid-Afrika pompt 8,5 miljard in energietransitie
bron: IPS - Afbeelding van Sebastian Ganso via Pixabay

De Zuid-Afrikaanse regering investeert 8,5 miljard dollar om sneller de omslag te maken van steenkool naar schone energie.

In een korte verklaring laat het kabinet weten dat ze een plan hebben dat de investeringen schetst die nodig zijn om de klimaatbeloften van Zuid-Afrika na te komen en tegelijk duurzame ontwikkeling te bevorderen. Het plan moet ook een rechtvaardige transitie voor getroffen werknemers en gemeenschappen waarborgen.

Het elektriciteitssysteem van Zuid-Afrika is het meest CO2-intensieve ter wereld, voor meer dan 80 procent afhankelijk van steenkool. Daarom werd op de vorige klimaattop in Glasgow een partnerschap met verschillende landen opgezet om Zuid-Afrika te helpen bij de transitie. Groot-Brittannië, de EU, de VS, Frankrijk en Duitsland toonden zich bereid het plan financieel te steunen en onderhandelen daarover al bijna een jaar met Zuid-Afrika.

Mede door vele banen in de steenkoolsector heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa altijd benadrukt dat zijn regering alleen een deal zou accepteren onder goede voorwaarden. Meer details zullen naar verwachting bekendgemaakt worden op de klimaattop in Egypte (COP27) volgende maand.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten