Door een slimme ‘badmuts’ krijgen mensen met een beroerte sneller de juiste behandeling
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Amsterdam UMC

Een speciale ‘badmuts’ met elektrodes kan al in de ambulance een beroerte vaststellen (‘diagnosticeren’), waardoor een patiënt sneller de juiste behandeling krijgt. Dit blijkt uit een studie van Amsterdam Universitair Medische Centrum (Amsterdam UMC) samen met Ambulance Amsterdam en Witte Kruis Noord-Holland-Noord. Om de ‘badmuts’ verder te ontwikkelen hebben de onderzoekers, Amsterdam UMC en het Duitse Neuromotion, het bedrijf Trianect opgericht.

Neuroloog Jonathan Coutinho, klinisch technoloog Wouter Potters en hoogleraar radiologie Henk Marquering van Amsterdam UMC zijn de bedenkers van de slimme ‘badmuts, waarmee bij mensen met een beroerte al in de ambulance een EEG (hersenfilmpje) kan worden gemaakt. Op dit hersenfilmpje is te zien of er sprake is van een herseninfarct (een bepaalde type beroerte) en of het afgesloten hersenbloedvat groot of klein is. Dat onderscheid is bepalend voor de behandeling. Bij een klein infarct krijgt de patiënt een bloedverdunner, bij een groot infarct moet het stolsel verwijderd worden in een gespecialiseerd ziekenhuis.

“Bij een herseninfarct telt elke minuut.”

Neuroloog Coutinho: “Bij een herseninfarct telt elke minuut. Hoe eerder we beginnen met de juiste behandeling, hoe beter de uitkomst. Als de diagnose al in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis gereden worden, dat scheelt kostbare tijd.”

In 2018 ontvingen Wouter Potters en Jonathan Coutinho de ‘Science and Innovation Award’ en financiering van de Hartstichting om hun innovatieve idee uit te werken tot een prototype. Tussen 2018 en 2022 is de ‘badmuts’ uitgetest in de praktijk. Twaalf ambulances gebruikten het hulpmiddel en verzamelden data van ongeveer 400 patiënten.
Klinische technoloog Potters: “Uit de resultaten blijkt dat de ‘badmuts’ ook in een ambulance zijn werk goed doet. We kunnen bijvoorbeeld verschillen in hersenactiviteit links en rechts goed meten. Dat zegt iets over verschil in doorbloeding. Dat zijn nog eenvoudige maten, die we verder gaan verfijnen. Ook kunnen we met de metingen van de ‘badmuts’ onderscheid maken tussen een grote of kleine bloedvatafsluiting.”

Data verbeteren

De onderzoekers stuitten ook op een aantal praktische belemmeringen bij het gebruik in de ambulance. “Bij 60% van de patiënten gaat het helemaal goed”, zegt Potters. “Bij 40% kan het beter. Het opzetten van de ‘badmuts’ verloopt dan niet optimaal. Dat komt bijvoorbeeld door tijdsdruk of door een dikke haarbos, waardoor de ‘badmuts’ niet goed opgezet wordt en de elektrodes onvoldoende contact maken met de hoofdhuid. We willen de techniek nu verder verfijnen en verbeteren, zodat we ook onder suboptimale omstandigheden goede metingen kunnen doen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten