Ook Gent heeft nu een “River Skimmer”
bron: IPS - Afbeelding van G J Whitby via Pixabay

In Gent is een nieuwe River Skimmer te water gelaten, die drijvend plastic vervuiling uit het water haalt. Het toestel is een verbeterde versie van de skimmer die vorig jaar in Antwerpen is gelanceerd.

Elk jaar belandt 11 miljard kilogram plastic in de oceaan, een groot deel via rivieren. De Belgische organisatie River Cleanup heeft wereldwijd projecten om daar wat aan te doen, via schoonmaakacties maar ook met skimmers: apparaten die de klok rond plastics uit het water halen.

Aan Dok Noord in Gent werd vandaag (vrijdag) een nieuwe versie van zo’n skimmer te water gelaten, in het bijzijn van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq en schepen van Netheid, Toerisme, Werk en Feesten Bram Van Braeckevelt.

Dubbele capaciteit

Het volledig CO2-neutrale toestel, ontwikkeld door Multi Masters Group, ruimt de klok rond drijvend afval op. Net zoals een grote zwembadskimmer zuigt het systeem afval via openingen naar binnen. Daar zorgt de continue instroom van water voor een draaikolkeffect, waardoor het zwerfvuil niet kan ontsnappen.

De capaciteit van de nieuwe skimmer is tweemaal zo groot als die van de eerste skimmer, die begin vorig jaar in Merksem te water is gelaten. Het nieuwe toestel heeft een beter drijfvermogen en kan tot een half miljoen liter per jaar zuiveren.

Recycling

Het verzamelde afval wordt verwerkt door Renewi, waardoor de plastics een tweede leven kunnen krijgen. De Gentse vzw Dokano, die de Gentse binnenwateren proper houdt met kano’s, zal instaan voor de exploitatie en onderhoud van het toestel.

“Gent zet sterk in op beleving van onze stad via het water”, zegt Burgemeester Mathias De Clerq. “Elk initiatief dat helpt om onze waterlopen proper te houden verdient onze waardering. Maar voorkomen blijft  beter dan genezen. Daarom roep ik op om geen afval in het water te gooien.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten