De echo van Cor – Hakken, kappen en snijden
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Hakken, kappen en snijden

Allereerst de cartoon: zal wel unne Ollander zijn die voor minder geld wil meereizen … Mooi getekend weer. Een goede zaak met de trein van Parijs naar Barcelona voor 39 euro. Kun je eerst 2x keer per dag en later 3 keer de reis relaxed maken. Je spaart het milieu, hoeft zelf niet op te letten en de kosten zijn minimaal (red je tegenwoordig niet met de auto). Dus vanuit Nederland naar Parijs en zo door naar de Ramblas.

We beginnen we deze week met enkele gezondheidsonderwerpen. Allereerst polio. Wereldleiders zeggen 2,6 miljard euro toe om polio voor eens en altijd uit te roeien.
Dat zou mooi zijn; in Europa zijn we al zover, alleen in Afghanistan en Pakistan is ‘wild’ poliovirus nog aanwezig, dus het gaat ook daar de goede kant op, maar daar zijn wel jaarlijks 370 miljoen prikken voor nodig bij kinderen … Toch nog wel heel erg veel, maar ook heel erg nodig!

Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven heeft na onderzoek geconstateerd dat door e -Health (digitale zorg) er betere zorg is voor hartpatiënten én minder zorgkosten! Zal nodig zijn door de vergrijzing en als het werkt, waarom niet? Als je denkt dat er iets niet in orde is effe videobellen en klaar. Weg ongerustheid in de meeste gevallen! Is zeker ook iets voor mij in de toekomst. Ik sta ook op de nominatie voor een bypassoperatie en ik ben ook zo’n druktemaker, dus uitrollen die handel!

En zoals ze aan de universiteit van Maastricht ontdekt hebben is een goed begin het halve werk: kinderen die op school gezonde maaltijden krijgen en goed bewegen zijn gezonder dan kinderen die van thuis gevulde broodtrommels meekrijgen. Klopt niet altijd volgens mij, ligt er toch aan wat je erin stopt …En bewegen hoort erbij, toch? Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval, dus op de Gezonde basisschool van de Toekomst naast leren ook gezond leven en daar ben ik het 100% mee eens. En voorkomen is beter dan genezen … en het begint inderdaad met goede maaltijden en bewegen.

Wat ook bijdraagt aan de gezondheid is dat de armoede daalt in Centraal Azië. Voldoende geld voor onderdak en fatsoenlijk eten is natuurlijk enorm belangrijk daarbij. Maar er is nog veel te doen. Hopelijk komen we ooit zover dat er geen honger meer is op deze aardbol … het zou mooi zijn!

In België zijn ze ook goed op weg, want de biologische landbouw is daar in 10 jaar verdubbeld. Ik ben er blij mee. Ben zelf ook een koper van biologische producten en het liefst zelf alles vers hakken, kappen en snijden. Dat alleen al maakt het lekkerder. Vandaag nog verse tomatensoep gemaakt en hij was weer top (zei mijn echtgenote) en ik ook weer gelukkig …

In België werkt de uitbreiding van het natuurgebied Zwin: het wemelt er namelijk van zilverreigers, tureluurs (mooi woord) en sternen. Dit gebied (bij de kust tussen België en Zeeland) is uitgebreid met de Willem-Leopoldpolder (ik ken Willem verder niet) met dit geweldige resultaat, super toch! Ik ben echt een vogelfan en voer in de winter ook al mijn vogels in de tuin, schitterend, al is het na de winter wel een hoop shit opruimen, maar dat heb ik ervoor over!

Dan door met het milieu. In de energietransitie is met warmteopslag een wereld te winnen. Zo zie ik het ook. Opwekken is één, maar bewaren voor andere tijden is twee. De zon schijnt niet altijd en waaien doet het ook niet dag en nacht, dus opslaan is van cruciaal belang en dat geldt zeker ook voor warmte. Door de energietrubbel vliegt nu eenieder op dit soort innovaties af en het tempo versnelt alleen maar, lijkt het wel. Een geluk bij een ongeluk in deze nare tijd van oorlog met tekorten als gevolg (al heb ik daar soms mijn vraagtekens bij). Ik hoop niet (maar het is wel zeker) dat er ‘criminele’ bedrijven zijn die profiteren van deze situatie, schaam je …

Ook Zuid-Afrika is bezig met energietransitie en pompt er 8,5 miljard in. Toch serieus geld, maar hard nodig omdat er nog veel steenkool gebruikt wordt. En volgens mij hebben ze daar aan zon geen gebrek, dus er is veel winst te behalen. Goed dat het nu ook op gang komt en onderdeel wordt van het beleid.

Dan verder met Lieke in India, waar de positie van de vrouw nog steeds te wensen overlaat, maar waar gelukkig wel langzaam maar zeker verbetering in komt, eindelijk. Dankzij sterke vrouwen (en Lieke) zijn meer vrouwen in staat om hun eigen boontjes te doppen en niet afhankelijk te zijn van een man of familie. In staat zijn om zelfstandig keuzes te maken en voor jezelf te zorgen is enorm belangrijk voor je eigenwaarde en ontwikkeling. Zou geweldig zijn als het in India ook zover komt op korte termijn. Ben benieuwd.

Tot slot voor deze week: Kortrijk opent een zoekloket om gemakkelijker graven te vinden. Prima idee, al zal dat op lange termijn overbodig zijn, verwacht ik. Ik las dat het aantal graven op kerkhoven (althans in Nederland) drastisch afneemt, dus uiteindelijk zal het niet meer nodig zijn om te zoeken tussen de paar resterende graven!

Tot de volgende week.
Geef aan Oekraïne en aan Goed Nieuws.
Koop lokaal en zeker niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten