Kinderen zo weinig mogelijk angst, pijn en stress voor ziekenhuisbehandeling bezorgen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bravis ziekenhuis

Angstige kinderen van 4 tot 14 jaar die voor een behandeling naar het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal komen, krijgen een SPARKLE-paspoort. In dit paspoort kunnen zij aangeven wat ze wel en niet fijn vinden tijdens hun behandeling. Zo kunnen zij bijvoorbeeld aangeven op welke plek ze het liefste geprikt willen worden en wie ze graag bij zich willen hebben tijdens het onderzoek. “De angst van kinderen neemt af als ze weten wat ze kunnen verwachten. In het paspoort kan een zorgverlener precies zien wat de wensen van het kind zijn en daar ook rekening mee houden”, vertelt Ravanne van Wanrooij, medisch pedagogisch zorgverlener.

De kinderen kunnen het SPARKLE-paspoort thuis invullen en meenemen naar het ziekenhuis. In het paspoort staan de meest voorkomende behandelingen waarbij kinderen angst ervaren. Denk hier bijvoorbeeld aan bloedafname, het plaatsen van een infuus en onder narcose gaan. Per behandeling geeft het kind aan welke houding het graag wil aanhouden, of de zorgverlener moet aftellen én hoe het afgeleid wil worden. Ook is er ruimte om een compliment op te schrijven. Dit kan het kind zelf doen, maar ook de ouder(s) of de zorgverlener.
Kinderarts Marijke van Aken is enthousiast over het SPARKLE-paspoort: “Het helpt kinderen om uit te leggen wat ze nodig hebben en hoe ze graag benaderd willen worden door hun zorgverlener. Ze krijgen zo meer eigen regie over hun behandeling.”

Keuze uit verschillende afleidingstechnieken

Er zijn verschillende afleidingstechnieken in het Bravis ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan de Qwiek-up, een bellenblaas, medische hypnose (het gebruiken van de fantasie van het kind) of door met elkaar te praten. In het paspoort staan alle afleidingsmethodes aangegeven en uitgelegd. Per behandeling kan een kind aangeven welke afleidingstechniek er gebruikt mag worden.

Het paspoort is ontwikkeld met hulp van drie Bravis-patiënten van 5, 8 en 14 jaar. “Als je iets maakt voor kinderen is het belangrijk dat het ook echt aansluit bij hun wensen”, vertelt Ravanne. De kinderen konden door middel van een online-enquête aangeven wat zij belangrijk vonden voor het paspoort en welke onderwerpen absoluut niet mochten missen.

Handvatten bieden

Het SPARKLE-paspoort is een initiatief van Team SPARKLE. Dit is een multidisciplinair team dat ernaar streeft kinderen geen of zo min mogelijk angst, pijn en stress te laten ervaren tijdens hun behandeling. Dit doet het team door Bravis-medewerkers handvatten te bieden bij het behandelen van angstige kinderen van 0 tot 18 jaar en door hen daarbij te ondersteunen. “Het paspoort past volledig bij onze doelen”, vertelt Marijke. “Het is voor kinderen vaak spannend om naar het ziekenhuis te gaan, maar ik verwacht dat ze zich met het paspoort meer ‘in control’ en sterker voelen”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten