De echo van Cor
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

We houden de moed erin

De cartoon in de deze week verschenen Nieuwsbrief heeft betrekking op het zoekloketdat de gemeente Kortrijk heeft gelanceerd om gemakkelijker graven te vinden. Een ‘living dead’ die zijn graf niet kan vinden na een nachtje spoken, ondanks het digitale zoekloket van de gemeente Kortrijk. Ik ga ervan uit dat voor een ‘normaal’ persoon het wel werkt. De ondoden horen gewoon te blijven liggen, toch!

Mensen met dementie die op een zorgboerderij verblijven, blijven fitter. Dit blijkt uit onderzoek van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, mondvol, maar dat maakt even niet uit. Wat blijkt is dat de mensen met dementie die in een zorgboerderij wonen actiever zijn, meer sociale contacten hebben en vaker buiten komen dan in het reguliere circuit. Klinkt heel logisch. Het zal echter niet meevallen om eenieder met dementie zo’n plek te gunnen. Ik heb deze week nog een museum bezocht samen met mensen met dementie. Het is erg intensief werk, maar enorm dankbaar en leuk voor die mensen. Wel grappig om te zien hoe onze bezoekers geneigd zijn (stiekem laten we dat soms ook toe waar dat kan) om kunstwerken aan te raken, maar altijd beter dan vastlijmen!

Een veelbelovend behandelplan tegen uitgezaaide huidkanker. Goed Nieuws dus! Een behandeling waarbij eigen afweercellen bewerkt worden en daarna weer worden teruggegeven aan het lichaam om de tumoren te lijf te gaan. Klinkt goed, je eigen lichaam de zaak laten ‘oplossen’. Ik hou daarvan, zelf je zaakjes regelen zonder ziekmakende medicijnen!

Door een slimme ‘badmuts’ krijgen mensen met een beroerte sneller de juiste behandeling. Al in de ambulance wordt de juiste diagnose gesteld: is er sprake van een herseninfarct en is het afgesloten bloedvat groot of klein? In dit soort gevallen telt elke minuut, dus letterlijk en figuurlijk ‘chapeau’ wat deze uitvinding betreft.

Niet meer te stoppen is digitale zorg waar de ziekenhuizen en zorgverzekeraars op inzetten. Ik heb het er al vaker over gehad en ik ben niet tegen –  als de patiënt maar het belangrijkste blijft en niet het verdienmodel van de verzekeraars. En vergeet de oudjes niet. Zij hebben heel vaak geen uitgebreide ervaring met automatisering en digitalisering!

Milieu en energie: wel een dingetje tegenwoordig, een snel einde van de ‘trubbel en ellende’ lijkt er helaas niet in te zitten. Transavia investeert in elektrisch vliegen: in 2025 de eerste vlucht vanaf Eindhoven. Als dat maar geen luchtfietsen is, ik hoop van niet. Ik ben zelf gestopt met vliegreisjes, maar zodra dit kan ga ik er toch weer over nadenken. Ik ben er nog niet uit, maar is ook niet zo interessant eigenlijk …nog effe de tijd ….

Antwerpen haalt ruimschoots CO2–doelstellingen van 2020 en dat is een goed bericht. Ook het betrekken van je inwoners bij dit soort doelstellingen is verstandig, blijkt wel. Samen ervoor gaan om de toekomst van je nakomelingen veilig te stellen, voor zover je over je graf kunt regeren. Zou natuurlijk eenieder moeten doen.

De provincie Noord-Brabant geeft publiek inzicht in het verloop van de energietransitie met de energiemonitor. Hoeveel elektrische auto’s er rijden bijvoorbeeld, wat is de CO2 uitstoot en in 2030 50% energie halen uit duurzame bronnen. Goede zaak wederom. Ik heb het idee dat er toch nu serieus werk gemaakt wordt van de klimaatellende. Gelukkig maar!

In Antwerpen en Sint-Niklaas komen er gratis lespakketten over klimaatverandering, zodat leraren in het secundair onderwijs hun leerlingen daarover kunnen onderwijzen. Dat is natuurlijk prima, maar ik zou liever beginnen op de basisschool. Als ik zie hoe mijn oudste kleinzoon daar al mee bezig is, dan lijkt me dat nog slimmer. Jong geleerd is oud gedaan! De jeugd van nu is op veel jongere leeftijd al net zo wijs als wij jaren later. Dus gas erop (elektrisch wel te verstaan). Voorbeeld: mijn kleinzoon pakt razendsnel mijn telefoon, houdt hem voor mijn gezicht en hij kan mijn telefoon gebruiken …. Op zijn leeftijd hadden wij in de hal een zwarte telefoon met draaischijf … ‘Times they are A changin’ om een mooi liedje van Bob Dylan aan te halen.

In de mooie stad Gent is een River Skimmer te water gelaten. Het is een verbeterde versie van die in Antwerpen van vorig jaar (dubbele capaciteit) en haalt ‘plastic soup’ uit grachten en rivieren en dat wordt weer gerecycled (door Renewi) tot bruikbaar verpakkingsmateriaal. Ik kan alleen maar zeggen: goed bezig!

Tot slot in deze week: veel minder verkeersongevallen in België in vergelijking met 15 jaar geleden. Goed Nieuws dus. Alleen als ik de grafiek bekijk (al was mijn wiskunde op het Carolus niet spectaculair) zie ik het in 2021 weer oplopen……Zeker geen Goed Nieuws dus.

Sluiten we de week wel positief af door ervan uit te gaan dat het ook weer minder wordt komend jaar en dat we met z’n allen bewuster geworden zijn van het klimaat, energie en de onmenselijkheid van de oorlog in Oekraïne dit jaar. We houden de moed erin en proberen positief te blijven.

Tot volgende week.  
Geef aan Goed Nieuws en Oekraïne.
Koop Lokaal en niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten