Een online ‘Leeroverzicht’ met meer dan 70.000 opleidingen voor werkenden en werkzoekenden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Rijksoverheid

Nederland beschikt sinds kort over een online platform ‘Leeroverzicht’ met meer dan 70.000 opleidingen voor werkenden en werkzoekenden. Het is het eerste onafhankelijke overzicht op één plek met het meest complete aanbod van alle beschikbare opleidingen, cursussen en trainingen én alle bijbehorende financiële regelingen en subsidies. Het is een gezamenlijk initiatief van de rijksoverheid, sociale partners en onderwijsinstellingen.

Minister Dennis Wiersma van Primair en Voorgezet Onderwijs licht het initiatief toe: ”De wereld om ons heen verandert continu en dat vraagt nieuwe kennis en vaardigheden van ons allemaal. Op Leeroverzicht kunnen alle werkzoekenden en werkenden terecht voor informatie over opleidingen en trainingen, hoe je dat kunt betalen en bij wie je advies kunt inwinnen. Jezelf ontwikkelen geeft je meer vrijheid om betere keuzes te maken en je loopbaan vorm te geven. De arbeidsmarkt is krap; in veel sectoren is een tekort aan personeel. We hebben veel goed opgeleide mensen nodig voor alle grote veranderingen die we aan moeten pakken, zoals de klimaat- en energietransitie en voor het bouwen van honderdduizenden woningen. Iedereen is hard nodig!’’

Opleidingen voor werkenden en werkzoekenden

Het nieuwe online platform ‘Leeroverzicht’ biedt een overzicht van meer dan 70.000 opleidingen voor werkenden en werkzoekenden. Het gaat om trainingen, cursussen en praktijkleren en ook om opleidingen waarmee je een wettelijk erkend diploma of certificaat kunt halen. Op de website staat een helder overzicht van 300 financiële regelingen (landelijke en regionaal) om de kosten voor leren en ontwikkelen gedeeltelijk of helemaal te betalen. Ook wordt er doorverwezen naar instanties waar werknemers, werkzoekenden en werkgevers zo’n regeling kunnen aanvragen. De website verwijst voor loopbaanadvies naar een Leerwerkloket in de buurt en andere organisaties die loopbaanadvies geven.

Meest compleet en onafhankelijk

Het ‘Leeroverzicht’ biedt nu al het meest complete overzicht van opleidingen (publiek en privaat) en financieringsmogelijkheden. Het aanbod van opleidingen zal steeds verder worden uitgebreid. Het platform is onafhankelijk en vertegenwoordigt geen commerciële belangen.
Het ‘Leeroverzicht’ is één van de initiatieven uit het meerjarig actieprogramma ‘Leven Lang Ontwikkelen (2019–2022)’. Het bevorderen van de leercultuur in Nederland is het doel van dit programma.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Het ‘Leeroverzicht’ is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) in samenspraak met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de sociale partners en de onderwijskoepels. Vanuit het Nationaal Groeifonds is hiervoor geld beschikbaar gesteld. Het aanbod aan opleidingen en regelingen die ontwikkeling stimuleren wordt steeds verder uitgebreid en regelmatig geactualiseerd. Je kunt straks bijvoorbeeld ook zien welke vaardigheden jij nodig hebt voor jouw (gewenste) werkveld en met welke opleidingen jij die vaardigheden kunt ontwikkelen. Zo krijg je inzicht in wat nodig is, hoe je je kunt ontwikkelen en kun je nog beter onderbouwde keuzes maken voor je loopbaan. En krijg je meer kansen op de arbeidsmarkt. De ambitie is om het platform uiteindelijk te personaliseren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten