Slimmere laadmethode kan levensduur elektrische auto aanzienlijk verlengen
bron: IPS - foto: Afbeelding van Nerijus jakimavičius via Pixabay

Lithium-ioncellen slimmer opladen vermindert de slijtage van batterijen in elektrische auto’s aanzienlijk, stelt Amerikaans onderzoek. De nieuwe aanpak kan de levensduur van de batterij met minstens 20 procent verlengen.

De meeste inspanningen om de levensduur van de batterijen in elektrische auto’s te verlengen, waren tot nog toe gericht op het ontwerp en de productie van de batterijcellen. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel, luidt de redenering, en dus lag de focus op zo goed mogelijke cellen produceren.

De nieuwe methode draait die redenering om en aanvaardt dat zwakkere schakels in het batterijpakket onvermijdelijk zijn. Onder meer door productiefoutjes, maar ook omdat sommige cellen eerder verslijten door hun locatie in het pakket, bijvoorbeeld omdat ze vaker blootstaan aan hitte. De sleutel is om de laadsnelheden af ​​te stemmen op de unieke capaciteit van elke cel om storingen te voorkomen.

Stroom op maat

De nieuwe techniek stuurt daarom niet evenveel stroom naar elke cel in een batterijpakket, maar beheert die hoeveelheid actief voor elke cel. Door die aanpak kan elke cel effectief zijn beste – en langste – leven leiden.

Uit de eerste simulaties blijkt dat batterijen dankzij die nieuwe technologie minstens 20 procent meer laadcycli aankunnen, zelfs bij frequent snelladen, wat de batterij extra belast.

“Als ze niet op de juiste manier worden aangepakt, kunnen verschillen tussen de cellen de levensduur, gezondheid en veiligheid van een batterij in gevaar brengen en een storing veroorzaken”, zegt Simona Onori, hoogleraar Ingenieurskunde en hoofdauteur van de studie. “Onze aanpak egaliseert de energie in elke afzonderlijke cel in het pakket, waardoor alle cellen op een evenwichtige manier naar de uiteindelijke beoogde oplaadstatus worden gebracht en de levensduur van het pakket wordt verbeterd.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten