Nederland neemt het op voor gelijkwaardige kansen voor vrouwen

Het Nederlandse kabinet neemt het op voor de vrouwen. Het gaat de ongelijke positie van vrouwen ten opzichte van mannen in een brede maatschappelijke dialoog aan de orde stellen. Want de noodzakelijke cultuuromslag gaat niet snel genoeg, vindt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld per uur 13% minder dan mannelijke collega’s. Dit loonverschil is de afgelopen jaren maar langzaam kleiner geworden, zo blijkt uit de ‘Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2020’ van het CBS.

“We moeten het hebben over alle aspecten van de huidige ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt”, zegt minister Karien van Gennip. “In de maatschappelijke dialoog wil ik aandacht besteden aan de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Daarbij speelt ook de situatie van gezinnen een rol. We willen weten voor welke uitdagingen zij staan en wat voor steun ze daarin krijgen op het werk of door de overheid.”

Mannen nog steeds hoofdkostwinner

Nog steeds is in Nederland de norm dat mannen de hoofdkostwinner zijn en vrouwen zich meer richten op zorgtaken en onbetaald werk. Deze norm beïnvloedt het gedrag van mensen en organisaties op de arbeidsmarkt. Zo werken in Nederland veel meer mensen, en vooral vrouwen, in deeltijd dan in andere Europese landen.

Voor vrouwen leidt een betere positie op de arbeidsmarkt tot meer economische zelfstandigheid en betere carrièrekansen. Meer gelijkheid kan ook helpen bij de aanpak van de huidige personeelstekorten. Minister Van Gennip wil in 2023 en 2024 in drie fasen in gesprek met burgers en werkgevers. Het doel is de belangrijkste knelpunten in kaart te brengen en tot breed gedragen oplossingen te komen.

Gerichte maatregelen voor gelijkwaardige kansen

Tegelijkertijd neemt minister Van Gennip gerichte maatregelen om gelijkwaardiger kansen voor vrouwen te realiseren. Zo is dit jaar een quotum ingesteld voor meer vrouwen aan de top en kunnen jonge ouders sinds augustus gedurende negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. Daarnaast worden in verschillende sectoren pilots uitgevoerd om het aantal gewerkte uren te vergroten.
Ook is er wetgeving in voorbereiding naar aanleiding van het EU-richtlijnvoorstel over loontransparantie. Daarover wordt op dit moment in Europa nog onderhandeld. In het voorstel is onder meer het recht op informatie opgenomen voor medewerkers over gelijke beloning ten opzichte van collega’s die werk van dezelfde waarde verrichten. Verder moeten grote organisaties volgens het richtlijnvoorstel jaarlijks rapporteren over loonverschillen.

14 November: Equal Pay Day

Op 14 november heeft minister Karien van Gennip haar plan bekend gemaakt. Waarom op 14 november? Omdat deze dag is uitgeroepen tot Equal Pay Day in Nederland en aandacht wordt gevraagd voor gelijke beloning. Op 14 november is 87% van het jaar verstreken. Nog 13% te gaan. Vanaf deze dag werken vrouwen dus de rest van het jaar, symbolisch gezien, voor niets.

Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto succo via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten