De echo van Cor – Een beetje aandacht doet wonderen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een beetje aandacht doet wonderen

Een leuke cartoon deze week: een vampier op bezoek in de ‘bloedfabriek’ waar men gekweekt bloed maakt. Weer een topuitvinding. Een oplossing op termijn voor het tekort aan bloeddonoren. En geen probleem met eventuele ziektes. Geweldig vind ik dit. Kwestie van tijd tot de ‘orgaanfabriek’ geopend wordt.

Blijven we nog even in de medische hoek: UZ Gent (Universitair Ziekenhuis) zet als eerste in de Benelux een robot in om hersenaders te behandelen. Nauwkeuriger werken en minder straling voor de zorgverleners, wat wil je nog meer? De robot neemt ook het precisiewerk over bij behandeling van een aneurysma (zwakke plek in het bloedvat). Ik weet niet hoeveel slimmer wij nog gaan worden in de toekomst! Het houdt maar niet op met de ontwikkelingen en uitvindingen!

Het volgende voorbeeld is een nieuwe hersenscanner die de ziekte van Alzheimer in een veel vroeger stadium kan opsporen. Om nieuwe geneesmiddelen te kunnen uittesten is het van belang de ziekte eerder te herkennen en dat lukt met de nieuwe speciale magnetische OPM – scanner (Optically Pumped Magnetometers). Moeilijk woord, maar dat maakt niet uit als het maar werkt!

Door met SPARKLE-paspoort, In dit paspoort kunnen kinderen aangeven wat ze wel en niet fijn vinden tijdens hun behandeling. Dit alles om kinderen zo weinig mogelijk angst, pijn en stress voor ziekenhuisbehandeling te bezorgen. Goed paspoortje, zou ik ook wel willen hebben en niet alleen ik, denk ik.  Het is voor iedereen wel fijn aan te kunnen geven wat je wel of niet leuk vindt voor zover dat kan. Darmonderzoek gaat nu eenmaal vaak gepaard met een endoscopie, helaas.

Al die inspanningen en uitvindingen zorgen ervoor dat de Belgen langer leven dan vroeger. Ik hoop in Nederland ook, al heeft dit in combinatie met de vergrijzing wel z’n weerslag op de kosten van de zorg. Want die dreigt onbetaalbaar te worden. Misschien dat de zorgverzekeraars en medicijnmaffia iets van hun exorbitante winsten kunnen laten vallen om het leed wat te verzachten. Zou een mooi gebaar zijn.

Gaan we verder met wat onderwijsberichten: de kwaliteit van het onderwijs verbeteren met intelligente innovaties, zoals AI, artificiële intelligentie. Vragen zijn bijvoorbeeld: kun je met AI schrijfopdrachten nakijken of feedback geven op fouten van leerlingen? Ik ben blij dat ik dat niet meer hoef mee te maken. Ik ben misschien ook wel te oud voor zoiets, want ik vind het wel een beetje een gevaarlijke ontwikkeling. Kijk maar eens naar de film AI. En dit alles ook nog eens gefinancierd door het Groenfonds. Dat begrijp ik dan weer niet helemaal. Ik zal wel niet slim genoeg zijn …….

Maar we zijn er nog niet: het volgende artikel in de wekelijkse Nieuwsbrief gaat over het geven van meer ‘ademruimte’ aan studenten, docenten en onderzoekers ter verbetering van het onderwijs. Ik had in mijn studietijd ademruimte genoeg, vond ik (en ook drinkruimte) maar de tijden zijn veranderd, dus zal het wel nodig zijn. Als de studies maar niet allemaal twee jaar langer duren, er betere studenten afgeleverd worden en de kosten niet de pan uit rijzen en de leerkrachten tevreden zijn. Dan vind ik het best, maar of dat zo is … Ik was vandaag op de school van mijn kleinkinderen en wat ik wel weet is dat als ze (studenten dus) iets mogen doen dat ze interesseert, dan gaat het goed komen. Mijn oudste kleinzoon programmeerde een lego-auto met allerlei opdrachten of het niets was. En hij is pas 11 … Ik had op die leeftijd zelfs nog nooit een laptop gezien …

En nu we het er toch over hebben: iets doen dat je interesseert moet lukken tegenwoordig. Er is namelijk een online ‘leeroverzicht’ met meer dan 70.000 opleidingen voor werkenden en werkzoekenden. Beter als heel veel, dus wel makkelijk als ze op één plek aangeboden worden, maar kritiekpuntje is toch wel dat het erg veel is. Positief is dat een werkzoekende toch iets zou moeten kunnen vinden wat ie leuk vindt …?

Volgen er nu nog wat ‘losse flodders’ aan Goed Nieuwsberichten, maar daarom niet minder belangrijk, zoals ‘eenzaamheid beter leren begrijpen en lokaal bestrijden.’  Men wil wetenschappelijk laten onderzoeken wat helpt om eenzaamheid tegen te gaan. Eenzaamheid is voor eenieder anders, denk ik, maar aandacht ervoor is in ieder geval goed. Iedereen wil er toch wel ‘bij horen en ertoe doen’ in meer of mindere mate.  Ik zeg het vaak: een beetje aandacht doet wonderen. Gewoon praten met mensen wil ook wel eens helpen. Ik weet niet of het nu persé wetenschappelijk moet. Gevoel hebben voor iets kan ook wel eens een gedeeltelijke oplossing zijn.

Volgende Goed Nieuwsartikel: zakenvluchten. 74 Procent (wel heel precies) van de werknemers ziet afslanking perfect mogelijk! Gelukkig maar. Online vergaderen gaat in veel gevallen ook prima (doe het zelf ook regelmatig) en de tijd van snoepreisjes is ook wel voorbij gezien de klimaatperikelen. Een eerste afspraak met een nieuwe relatie zeker niet online en jaargesprekken ook niet (had ik altijd met de retail over de bonussen, ze verdienen echt geld genoeg hoor, kijk maar eens in de Quote 500). Maar tussendoor geen probleem lijkt mij ook. Veel onnodige verwentrips en bonustripjes moeten maar eens afgelopen zijn, teruggeven aan de consument is een beter plan samen met lokaal inkopen (daar is geen vliegtuig voor nodig).

Tot slot: historisch akkoord tegen explosieve wapens in bevolkte gebieden.  Gisteren, vrijdag 18 november, riep Ierland de staten bijeen om dit akkoord aan te nemen. 48 Landen hebben al toegezegd te zullen ondertekenen en heel veel staten hebben positief gereageerd. Nu de schurkenstaten nog, die zullen echt niet ondertekenen … Vraag me zelfs af of het ooit wel gaat lukken, misschien in de verre, verre toekomst, maar met al die haantjes en dictators van tegenwoordig zie ik het somber in.

Maar om positief af te sluiten: de wonderen zijn de wereld niet uit, maar ‘God only knows’ (ook een nummer van The Beach Boys voor wie het interesseert)

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en aan Goed Nieuws (echt doen).
Koop lokaal en niet bij Ali en consorten.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten