Grote merken doen bosvriendelijke belofte
bron: IPS - Afbeelding van Valentin via Pixabay

Grote merken en retailers als H&M, Stella McCartney, Inditex en Ben & Jerry’s zijn overeen gekomen om 550.000 ton aan groene alternatieven te zoeken voor houtvezels die zij nodig hebben in hun productieketen.

De merken zagen in COP27, de VN-klimaattop die aan de gang is in Egypte, het momentum om een gezamenlijke belofte te doen: ze gaan een verbintenis aan om meer dan een half miljoen ton duurzame vezels met een lage voetafdruk te kopen voor verwerking in textiel en papier. Daarmee willen ze het signaal geven dat ze belang hechten aan de bescherming van bossen en ecosystemen en ze niet willen bijdragen aan bosdegradatie.

Investeringen

De belofte gebeurde onder de paraplu van Canopy, een non-profit die ijvert voor investeringen in milieuvriendelijkere alternatieven voor hout als grondstof voor vezels die vaak worden gebruikt bij de productie van papier, verpakkingsproducten en stoffen.

Volgens gegevens van Canopy worden elk jaar meer dan 3,2 miljard bomen gekapt om zulke vezels voor verpakkingen en kleding te produceren. Door die houtkap komen enorme hoeveelheden CO2 vrij.

Canopy verwacht dat aankondigingen zoals die van gisteren (maandag) de aantrekkingskracht zullen hebben om de markt meer richting alternatieve vezelbronnen te doen keren.

Het kan volgens hen leiden tot het voorkomen van ongeveer 2,2 miljoen ton broeikasgasemissies in vergelijking met het equivalent van de productie van vezels uit ongerepte bossen.

Oprichter en uitvoerend directeur van Canopy, Nicole Rycroft, is lovend over de belofte. “Deze verbintenis stelt ons in staat om een historische sprong te maken en dichter bij de 64 miljard dollar aan investeringen in duurzame alternatieven te komen die nodig zijn voor bosbehoud, essentieel voor het klimaat en de stabiliteit van de biodiversiteit op onze planeet”, zei ze.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten