Drie grootste regenwoudlanden vormen alliantie om krachtigste longen op aarde te beschermen

De Democratische Republiek van Congo, Indonesië en Brazilië gaan samenwerken op vlak van het behoud, beheer en herstel van hun respectieve regenwouden. Samen herbergen de drie landen meer dan de helft van ’s werelds tropische regenwouden.

Maandag tekenden vertegenwoordigers van de drie landen daartoe een gemeenschappelijke verklaring. Dat gebeurde in de marge van de G20 en tegen de achtergrond van de VN-klimaatconferentie die aan haar tweede en laatste week bezig is in Sharm-el-Sheikh in Egypte.

De drie landen samen bevatten 52 procent van ’s werelds tropische regenwouden. Een betere samenwerking tussen hen kan leiden tot aanzienlijke winst in de bescherming van deze zogenaamde carbon sinks (natuurlijke systemen die CO2 uit de lucht halen en opslaan) en cruciale ecosystemen, stelt onderzoeksbureau Woodwell Climate Research Center in een reactie. Dat is nodig want ze worden ernstig bedreigd door houtkap, landbouw en mijnbouw.

Naast samenwerking op vlak van behoud, duurzaam beheer en herstel van hun regenwouden, houdt de overeenkomst houdt ook in dat de drie landen compensatie zoeken voor het tegenhouden van de ontbossing. Ze zullen een nieuw internationaal donormechanisme in het leven roepen om de “longen van de aarde” te helpen beschermen, en meer financiering zoeken via bestaande VN-programma’s. Verder beloven ze om hun economieën zo in te richten dat ze de gezondheid van de cruciale ecosystemen niet in het gedrang brengen.

Tot nu toe slaagde enkel Indonesië erin de ontbossing de afgelopen vijf jaar elk jaar te verminderen.

bron: IPS – Afbeelding van Rosina Kaiser via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten