Financiële steun voor 56 Regenboogsteden om hun lokale lhbtiq+ emancipatiebeleid te voeren

De komende vier jaar krijgen de 56 Nederlandse Regenboogsteden jaarlijks 1,24 miljoen euro om hun lokale lhbtiq+ emancipatiebeleid te voeren.  Hoe dichterbij de doelgroep, hoe beter vaak zichtbaar is wat nodig is, afhankelijk van gemeente en soms zelfs wijk. De huidige samenwerkingsafspraken met Regenboogsteden lopen tot eind 2022. Minister Robert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “In Nederland mag iedereen zichzelf zijn. Ik ben trots op de samenwerking met de gemeenten en dat we ons vol energie blijven inzetten voor de acceptatie van lhtbiq+personen.”

Een Regenboogstad is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI+-personen).

De Regenboogsteden en de minister willen zich met het geld en hun beleid inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en verdere sociale acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Het gezamenlijk streven is de acceptatie van lhbtiq+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking. Extra aandacht is er nodig onder jongeren, ouderen en in kringen waar lhbtiq+ nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbtiq+ personen moeten afnemen. Lhbtiq+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring.

Regenboogbeleid bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk per gemeente. Zo organiseren sommige gemeenten activiteiten rondom Coming Out Day en symposia over veiligheid van de lhbtiq+ gemeenschap. De gemeente Oss heeft de expositie ‘Buitengewone geschiedenis, transgenders in Nederland’ naar de publiekhal van het gemeentehuis gehaald. Daarmee was de expositie voor iedereen toegankelijk en zagen inwoners van Oss de expositie wanneer zij bij de gemeente langskwamen. Daarnaast hebben transgender jongeren hun ervaringen gedeeld bij de opening van de tentoonstelling. De gemeente Rotterdam is het project Inside Out met Dona Daria gestart, dat zich richt op versterking van de sociale netwerken van lhbtiq+ personen en vrouwen in gesloten gemeenschappen. De focus hierbij ligt enerzijds op de weerbaarheid van de doelgroep en anderzijds op de gesprekken met culturele en religieuze besturen en organisaties.

Om de ambities te realiseren ontvangen de Regenboogsteden sinds 2008 een jaarlijks een financiële bijdrage van OCW. De afgelopen periode, 2018-2022, is het programma wederom positief geëvalueerd en vormt het samen met het brede draagvlak onder gemeenten en samenwerkingspartijen reden voor voortzetting van het programma.

Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Elle Ritter via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten