Bomen in de wijk doen mensen langer leven

Bomen aanplanten in de straat leidt tot een daling van de sterftecijfers. Hoe ouder de bomen worden, hoe sterker de impact, blijkt uit nieuw onderzoek in de Amerikaanse stad Portland. 

In de voorbije dertig jaar heeft de Amerikaanse vzw Friends of Trees bijna vijftigduizend bomen aangeplant langs verschillende straten in Portland, Oregon. Een ideaal experiment voor wetenschappers om de impact daarvan op de sterfte te meten. 

Uit hun conclusies in Environment International blijkt dat die bomen geassocieerd worden met een aanzienlijke vermindering van de sterfte in de buurt, met name bij mannen en bij 65-plussers. In de wijken waar de bomen vijftien tot dertig jaar geleden werden aangeplant, daalde  de sterfte door hart- en vaatziekten met gemiddeld 6 procent. De totale sterfte (uitgezonderd ongevallen) daalde zelfs met 20 procent.

Oudere bomen

Opvallend is ook dat de associatie sterker wordt naarmate de bomen groeien. Dat betekent volgens de onderzoekers ook dat het extra belangrijk is om bestaande, oudere bomen te beschermen. 

De studie biedt geen verklaring voor de link tussen de aanplant en de dalende sterfte. Maar het feit dat oudere bomen een sterkere impact hebben, licht een tipje van de sluier, zeggen de onderzoekers. Oudere en dus grotere bomen halen meer luchtvervuiling uit de lucht en hebben een meer matigende impact op de temperatuur en de geluidsvervuiling – stuk voor stuk factoren waarvan de link met mortaliteit bekend is.

Bron: IPS – Afbeelding van rConceptz via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten