De echo van Cor – Geluk halen uit kleine dingen van het leven
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Geluk halen uit kleine dingen van het leven

Gewoontegetrouw beginnen we weer met de cartoon. Deze keer over Albert die 106 jaar is geworden en iedere dag opstaat met een glimlach … mooi is dat! Magere Hein en God beslissen samen dat het nog te vroeg is voor Albert vanwege die glimlach. Hopelijk houdt hij die nog een tijdje, zodat zijn plekje vrij blijft! Hadden maar meer mensen die ochtendsmile, schiet dan door mijn hoofd als ik naar die cartoon kijk. En dan denk ik meteen aan die leiders van Rusland, China en Noord-Korea. Dan zou de wereld er een stuk beter voor staan!

Meteen door met het Goede Nieuws van de week: de drie grootste regenwoudlanden vormen een alliantie om de krachtigste longen op aarde te beschermen. Congo, Indonesië en Brazilië gaan samenwerken op het vlak van behoud, beheer en herstel van de regenwouden, die samen meer dan de helft van de regenwouden op aarde beslaan. Goed plannetje. Meer resultaat dan op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh volgens mij. Daar zijn ze de voorbije dagen ook niet met een glimlach wakker geworden volgens mij …Jammer weer dat de grootste vervuilers niet echt actie ondernemen om onder de 1,5 graad opwarming van de aarde te blijven! Misschien grijpen ze nog in voor het echt te laat is (er gebeurt wel veel de laatste tijd op klimaatgebied). Frans Timmermans, ‘onze’ Eurocommissaris, zal misschien nog wat harder moeten worden, zodat er misschien dan wel ingegrepen wordt …? Afijn, we blijven vol goede moed, opgeven is geen optie!

Blijven we in de bossen. Grote merken zoals H&M, Stella McCartney, Inditex (ik kende het niet, Spaans, beursgenoteerde modegigant van o.a. Zara) en Ben & Jerry’s doen een bosvriendelijke belofte. Ze beloven groene alternatieven te zoeken voor de houtvezels die ze nodig hebben in hun productieketen (meer dan 550.000 ton, niet echt weinig!). Dus, beste mensen, houd daar rekening mee als je gaat shoppen. Belofte maakt schuld en ik ga ervan uit dat ze die nakomen, dus wij gaan die bedrijven belonen, maar … niet méér kopen dan je echt nodig hebt en tweedehands kan ook mooi zijn (mits gewassen)!

De bossen in India, waar Lieke woont en haar project runt (knap hoor), laten nu hun bladeren vallen, het is wintertijd! Lieke is – of beter gezegd – wàs een koukleum, verwarming is er niet in haar huis daar. Maar langzamerhand begint ze meer en meer te wennen aan de seizoenen (beetje Wim Hof de ijsman), meer en meer één met de natuur! In de toekomst wel een houtkachel en een warme douche, maar voor nu de geweldige uitspraak: ‘zoals de kou niet geven kan wat warmte wel geven kan, kan kou mij geven wat in warmte niet te vinden is’. Succes Lieke met alle goeds wat je doet in India!

Verder met Goed Nieuws uit Nederland. Het zou normaal moeten zijn: Nederland neemt het op voor gelijkwaardige kansen voor vrouwen! Mijn achternichtje (van moederskant), minister Karien van Gennip, gaat proberen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen (en LHBTI+ als het aan mij ligt) versneld te verminderen en op te heffen! Vrouwen verdienen nog steeds minder (13 %) dan mannen, zijn minder vertegenwoordigd in leidinggevende functies etc. etc. Dus daar gaan we met z’n allen vanaf nu wat aan doen! Meer mannen thuis taken overnemen, meer vrouwen hoofdkostwinner en meer mannen minder doen aan vriendjespolitiek, dus …

Ook België en de VS willen dat in 2040 alleen maar schone vrachtwagens rijden, net zoals in Nederland. Goede zaak! Het is een opstap naar volledig schoon en uitstootvrij wegvervoer in 2050 (en niet later gvd). Ik en mijn echtgenote rijden al een paar jaar emissievrij en het bevalt prima. We gaan niet ver weg op vakantie, doen veel met de fiets en dat is ook prima. Ik hoef niet zo nodig naar Zuid-Afrika of Thailand. Wat is er nou leuker dan met vrienden spontaan een fietsweekendje boeken in Zeeland? Want daar gaat het om: gezellig en fijn met leuke mensen om je heen (én een wijntje in een leuk restaurantje natuurlijk).

Wat in ieder geval ook gaat helpen is dat door een slimmere laadmethode de levensduur van een accu aanzienlijk verlengd wordt. Een mooie stap voorwaarts weer naar het voornoemde emissievrij vervoer. Langere levensduur in combi met meer accucapaciteit heft de beperkingen van elektrisch rijden meer en meer op en dan zwijgen we nog maar over de waterstofmotor … Dat zie ik zeker ook heel erg als alternatief voor de toekomst.

Nog meer Goed Nieuws: de VN lanceren wereldwijd detectiesysteem voor methaan (via de satelliet). Iedereen heeft het over CO2, maar methaan is verantwoordelijk voor een kwart van de klimaatverandering (23 keer krachtiger dan CO2), is dus zeker geen lieverdje! De satelliet registreert de lekkages en waarschuwt de instanties, waardoor de schade beperkt blijft. Klinkt goed, wordt vervolgd dus en we blijven kritisch (minder shit, dus minder veehouderij helpt hier ook bij).

Dan topnieuws uit de medische hoek: knuffelhormoon’ kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij de ziekte van Alzheimer! Oxytocine, toegediend aan muizen met Alzheimer-gerelateerde problemen, zorgt ervoor dat het geheugen van deze muizen binnen een paar weken herstelt en dat is natuurlijk fantastisch! Alzheimer wordt een enorm probleem in de toekomst en dit is een enorme stap in de goede richting om het te kunnen behandelen over “X” tijd. Super! Ik zie het wekelijks wat Alzheimer doet met mensen, dus als dit zou kunnen bijdragen dan zou ik daar toch wel heel blij van worden. Misschien heb ik er zelf in de toekomst ook nog wel baat bij ……

Ander medisch nieuws komt van de VUB Brussel. Een nieuw prototype revalidatierobot moet taken van therapeuten verlichten. Een robot die kan voelen wat een therapeut voelt als hij een patiënt behandelt, die de intensiteit van de revalidatie-oefeningen op elk moment kan aanpassen aan de behoeften van de patiënt en dat urenlang. Het is bijna werkelijkheid geworden, want het prototype is klaar. Het zou een enorme verlichting voor de zorg betekenen. Niet alleen qua mensen, maar ook qua geld. Praten met de robot zal ook wel kunnen, neem ik aan, dus dat hoeft ook geen probleem te zijn. Het robottijdperk is bijna aangebroken (maar ook wel een beetje griezelig vind ik …).

Tot slot voor deze week: het artikel ‘Kijken naar kansen en mogelijkheden in plaats van naar beperkingen.’  Camiel uit Den Bosch is door die gemeente beloond voor zijn inzet jegens zijn broer Jordy, die een lichamelijke en geestelijke beperking heeft. Het stripboek ‘Mijn Gehandicapte broer & ik’ is een gevolg van hun hechte band en een boek dat ik zeker ga kopen na het lezen van dit verhaal. Misschien voor meer mensen een mooi kerstcadeau, alleen al voor de bewustwording en niet omdat je in dezelfde situatie zit als Camiel. Ik beleef het elke week als ik visueel beperkte mensen voorlees. Hun gehoor is stukken beter dan dat van mij en het allerbelangrijkste: ze luisteren ook beter!
Geluk halen uit kleine dingen van het leven, hoe mooi kan dat zijn. Besef dat maar eens als je geen beperking hebt.

Tot volgende week.
Doneer aan Goed Nieuws (doen dus) en aan Oekraïne.
Koop lokaal en niet in China.
En kou went (Lieke in India weet daar alles van), dus omlaag die thermostaat!

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten