Slim systeem kan levensreddend zijn na een val van de fiets

De oma van Joris Koops (26) is een vitale vrouw en een fanatiek fietsster. Door een val met de fiets van een goede kennis van Joris’ oma groeide haar angst om te fietsen. Angst die werd versterkt door het feit dat er geen tijdige hulp aanwezig was na de val. Dat zette Joris aan het denken. Na gesprekken met specialisten, waaronder een traumachirurg, kwam Joris erachter dat snelle hulp na een fietsongeval levensreddend kan zijn. Snelle alarmering na een ongeval is een belangrijke stap om de gevolgen daarvan te beperken. Door deze inzichten wist Joris genoeg en kwam in actie: hij richtte Bypoint op. Een valdetectiesysteem dat via een compacte telefoon/app automatisch hulp realiseert na een eenzijdig fietsongeval.

Nederland is een fietsland, maar het aantal eenzijdige fietsongevallen stijgt er drastisch: 50.000 jaarlijks! In 2020 kwamen meer dan 200 fietsers om het leven. Daarnaast is bekend dat tijd een cruciale rol speelt na een fietsongeval.Het kan namelijk altijd gebeuren: een ongeval terwijl je helemaal alleen in de natuur aan het fietsen bent. Een afgelegen pad, een onbekende weg. Dan is er vaak niemand in de omgeving die voor hulp kan zorgen. Een échte oplossing was er nog niet; vaak ben je aangewezen op je mobiele telefoon. Je moet dan zelf om hulp vragen, zelfs terwijl je hier misschien niet meer toe in staat bent. Dit zorgt ervoor dat een grote groep mensen de fiets laat staan uit angst. Beweging is belangrijk en fietsen is fijn! Dit zou toegankelijk en veilig moeten blijven voor iedereen.

Een gerust en veilig gevoel onderweg

Precies daarom heeft Joris Koops een apparaat bedacht dat voor een veilig gevoel zorgt. Zijn Bypoint-systeem merkt wanneer iemand met de fiets valt en stuurt daarna een signaal. Het systeem werkt geheel telefoon-onafhankelijk, is gebruiksvriendelijk en geeft de gebruiker een gerust en veilig gevoel onderweg.
Het systeem werkt in vier stappen:

  1. Als je tijdens het fietsen valt, dan merkt de Bypoint dat meteen.
  2. Na één minuut wachttijd wordt er automatisch een SMS verstuurd naar je eerste contactpersoon. Je hoeft hiervoor je mobiele telefoon niet bij je te hebben. Het systeem checkt of het bericht is gelezen. Geen gehoor? Dan wordt er na één minuut een volgende SMS verstuurd naar de tweede contactpersoon. In totaal kunnen drie contactpersonen worden geïnformeerd.
  3. In de SMS staat dat je bent gevallen. Ook wordt je exacte locatie aangegeven op een kaart. Zo kan er hulp naar je toe komen.
  4. Valt het mee en kun je gewoon verder fietsen. Door de knop op de Bypoint in te drukken, voorkom je dat er een SMS verzonden wordt. Je hebt hier één minuut de tijd voor dus je hebt nog altijd zelf de regie.

Joris Koops won met zijn uitvinding in 2020 de Rabo Ondernemersprijs; een competitie georganiseerd door de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en Rabobank.

Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bypoint

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten