‘Lintjes’ voor ‘kleine’ grote helden

Steun en toeverlaat voor de buurman die kampt met long-covid en zijn buurvrouw met hartklachten.
Klaar staan voor je meervoudig beperkte broer.
Elke week samen met je ouders zwerfafval ophalen.
De eigen haren doneren om er een pruik van te laten maken.
Lid zijn van de Jeugdbrandweer.
Regelmatig de straat schoonmaken.   
Meehelpen met de organisatie van de Kindervakantieweek.


Een ‘lintje’ heet het in de volksmond. Er wordt een koninklijke onderscheiding mee bedoeld. Het ‘lintje’ wordt uitgereikt aan ‘grote’ mensen die zich groothartig, onzelfzuchtig, belangeloos en menslievend opstellen voor de medemens. Dat gebeurt ter gelegenheid van de verjaardag van de koning. “Lintjesregen’ heet het.
In het Noord-Brabantse Oss hebben ze ook een ‘lintjesregen’, maar dan voor ‘kleine’ mensen: voor kinderen tot en met 17 jaar. Kinderen die iets bijzonders voor familie, vriendjes of de samenleving hebben gedaan. Elk jaar worden ze in Oss uitgereikt. Het is een initiatief van de SP (Socialistische Partij) naar een idee van partijleider en Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen, die zelf in haar geboorte- en woonplaats al op jonge leeftijd actief was in de politiek. Net zoals haar vader, Jan Marijnissen. Beiden schopten het ver om vanuit de Osse gemeenteraad partijleider en lid van de Tweede Kamer te worden.

Feest

35 Osse kinderen ontvingen dit jaar een SP-kinderlintje uit handen van burgemeester Wobine Buijs. En uiteraard was daarbij ook initiatiefneemster Lilian Marijnissen. Het was een feestavond voor deze kinderen. Maar ook voor de meegekomen ouders, leerkrachten, buren en mensen uit allerlei organisaties.

Jonge mantelzorger

Sean Jongejan (14) werd genomineerd door zijn moeder Christine Jongejan. Sean is, zolang zij zich kan herinneren, een jonge mantelzorger. Van jongsaf aan heeft hij meegeholpen in de zorg voor zijn oudste meervoudig beperkte broer tot deze twee jaar geleden begeleid is gaan wonen. Nog steeds staat Sean altijd voor zijn broer klaar. Zijn moeder vertelt verder: “Ook is hij mantelzorger van mij. Het leven met PTSS is voor de omgeving ook niet altijd even prettig, maar Sean is er altijd en biedt ook altijd hulp. Ook als ik last heb van astma en COPD, staat Sean mij graag bij. Veelal hoef ik het niet eens te vragen. Sean werkt ook als vrijwilliger bij Huize Katwijk, een verzorgingshuis voor dementerende mensen. Hij zet zich helemaal in voor de oudere medemens en de bewoners met dementie. Niets is voor hem te veel, hij ziet wanneer iemand hulp nodig heeft, brengt de bewoners naar de jeu de boulesbaan en weer terug naar hun huiskamer. Naast zijn school en vrijwilligerswerk werkt Sean ook meerdere dagen, na schooltijd, bij de visboer. Ook de bewoners van de Vredehof, die meespelen met jeu de boules, vinden dat Sean een kinderlintje verdient. Zij hebben onderling handtekeningen verzameld. Ook personeel van Huize Katwijk heeft handtekeningen gezet.”

Op zoek naar zwerfafval

Janne (7) en Lieke (6) de Poot helpen altijd mee met het ophalen van zakken zwerfafval in de buurt. Daarvoor werden zij genomineerd door Astrid en Bas Klijberg. “Dit doen ze samen met de ouders, wat wij knap vinden”, aldus Astrid en Bas. “Want ondanks de drukke werkzaamheden van de ouders en de hobby’s van de kinderen doen ze dit trouw.”

Haardos doneren

Rafael Oti (11) werd enkele jaren terug geïnspireerd om zijn haar te doneren door zijn broer Leonard die hetzelfde deed, en daar een kinderlintje voor ontving. Rafael werd genomineerd door Elske van Rijnsoever, leerkracht van de Hertogin Johannaschool. Zij vertelt: “In het schooljaar 2018-2019 zat Rafael bij mij in groep 4. Zijn blonde lokken werden steeds langer. Pas veel later vertelde hij me dat hij zijn haar liet groeien voor donatie. Zijn donatie vond plaats in coronatijd, dus de aanmelding voor een lintje is er toen niet van gekomen. Rafael zit nu bij ons op school in groep 8 en ik denk dat hij het stiekem toch wel mooi zal vinden om net als zijn broer, al is het een stuk later, daarvoor een lintje te ontvangen.”

Toekomstige brandweerlieden

De kinderen van de jeugdbrandweer werden door hun coördinator Theo Abbenes genomineerd. “Omdat deze enthousiaste jeugd de toekomst is voor de nieuwe generatie hulpverleners binnen de brandweer en de samenleving”, aldus Theo. “Deze kinderen komen om de veertien dagen op maandagavond oefenen om te leren wat de brandweer allemaal doet.” De jeugdbrandweer bestaat uit Amber van Dijk (15), Milan van Summeren (15), Niels Droomers (14), Jos Schreuders (13), Stan Bon (11), Teun Peters (14), Tycho Boden (13), Bas van Dinther (12), Chris van Summeren (11) en Quinten Wolf (16).

Een alleskunner

Siem van Bergen (10) heeft buren in de leeftijd van begin 70 jaar zonder kinderen met een paardenbedrijf. Van kleins af aan ging hij daar vaak kijken en helpen en nu is hij een echte hulp voor zijn buren. Daarvoor werd hij genomineerd door oma en opa Van Bergen. Zij vertellen: “In december 2021 kregen de buren corona waardoor de buurman in het ziekenhuis kwam. Na twee weken kwam hij met zuurstof thuis dat hij tot vandaag de dag nog nodig heeft met gevolg dat hij zelf het werk niet kan voortzetten en hulp van anderen heeft ingeschakeld. Siem helpt waar hij kan. Vanaf december is hij boer maar ook mantelzorger geworden. Hij is heel bezorgd voor de gezondheid van zijn buren. Hij gaat mee op ziekenbezoek en belt geregeld om te vragen hoe het gaat. Voetje voor voetje gaat hij met zijn buurman wandelen met de rollator om naar de stallen kijken en het werk dat is verricht te laten zien. Hij wisselt ook de zuurstofflessen van groot naar kleine voor buiten en helpt met de rolstoel als de buurman op controle moet. Siem zit soms uren te wachten, maar het maakt hem niks uit. Vóór schooltijd en door de dag heen loopt hij vaak binnen om even te kijken of alles goed is. Hij gaat met de buurvrouw, die hartpatiënt is, mee boodschappen doen om de zware tassen te tillen. Tot slot maait hij het gras, verzorgt de kippen en vissen, haalt post uit de brievenbus. Siem heeft maar een half woord nodig en staat altijd voor ze klaar.”

Schoonmaker en tuinman

Vincenzo Peters (10) uit Oss werd genomineerd door zijn achterbuurvrouw Lenie Ooms. “Vincenzo maakt regelmatig de straat schoon en gaat naar zijn gehandicapte overbuurman om met zijn tuintje te helpen”, aldus Lenie. “Hij houdt de hele buurt bezig op een hele leuke manier. Zo verzamelt hij ook vaak een stel kinderen in het speeltuintje en speelt politie of cowboy met ze. Andere keren spelen ze met walkie talkies in de gangen achter de huizen.”

Zero’s worden vrijwilligers

De Zero’s van de KAKO Kindervakantieweek werden genomineerd door Frank Mientjes, voorzitter van KAKO. KAKO organiseert elk jaar in Oss de avondvierdaagse en een kindervakantieweek. Verder verzorgen de medewerkers brieven aan Sinterklaas en organiseren ze een Sinterklaasfeest. Bij de uitvoering van deze activiteiten wordt KAKO geholpen door ruim honderd vrijwilligers. De KAKO-voorzitter: “Bij KAKO Kindervakantieweek doet al bijna 15 jaar een groep kinderen van 13 tot 16 jaar mee met de Zero’ s. Zij vallen namelijk net buiten de boot: te oud om mee te doen, te jong om als leiding aan de slag te gaan. Zo wordt een basis aan vrijwilligers ‘gekweekt’ tijdens de KAKO-activiteiten. Ze zijn heel enthousiast en tot grote steun van de leiding.” Deze kinderen zijn Anne Sieliakus, Rebecca van Rossum, Kay Verhoeven, Sofie Boeijen, Owen van de Haterd, Quincy Nijs, Jamie Schalken, Rielle Jakobs, Lisa Westen, Susan van Dinther, Faylin Walraven, Colin van de Brink, Mark Bijkersma, Lakisha Kok en Aukje van Dijk.

Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto SP Oss

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten