WHO lanceert nieuwe naam voor “stigmatiserende” apenpokken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal voortaan ‘mpox’ gebruiken in plaats van monkeypox (apenpokken). Vanuit verschillende geledingen in de samenleving kwam er kritiek op de term apenpokken. 

Na een consultatieronde werd gekozen voor mpox. De WHO zal beide namen nog simultaan gebruiken gedurende een jaar terwijl ‘monkeypox’ wordt uitgefaseerd. De term ‘apenpokken’ werd in 1970 gelanceerd toen het virus werd ontdekt bij apen in gevangenschap.

Racistisch en stigmatiserend

De WHO gaat – zeer uitzonderlijk- in op de vraag om een naamswijziging omdat ze naar eigen zeggen vaak melding kregen van het online gebruik van de term apenpokken in niet-medische settings en in bepaalde gemeenschappen. Dat werd door velen als racistisch en stigmatiserend ervaren. De vraag om een nieuwe naam voor de aandoening kwam vanuit verschillende hoeken van de maatschappij.

Het synoniem mpox zal alvast online worden opgenomen in de ICD-10, de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. In 2023 volgt de vermelding ervan in de officiële lancering van de ICD-11.

Apenpokken blijft wel een zoekterm in de ICD om de term historisch correct te kunnen duiden.

bron: IPS – Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten