Rustgevende live muziek op de Intensive Care voor een beter welzijn van de patiënt
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto MuzIC

Normaliter hoor je op een Intensive Care (IC) van een ziekenhuis alleen maar piepjes en zacht pratende mensen. Maar het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom heeft daar – in navolging van nog enkele ziekenhuizen – een einde aan gemaakt. Op de IC van het Bravis klinken voortaan elke twee weken ook de gitaar- en vioolklanken door muzikanten van de Stichting MuzIC. Want ‘Bravis’ baseert zich op onderzoek dat bevestigt dat muziek bij de patiënt aan bed een positieve werking kan hebben op pijn- en angstbeleving. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder sedatie (narcosemiddelen), anxiolytica (medicatie tegen angst) en pijnmedicatie nodig. Daarnaast helpt het bij het beperken van de impact van een vaak traumatische IC opname.

Gitarist Sytse Bakker en violiste Maria Eldering zijn van de Stichting MuzIC. Zij speelden onlangs op een van de IC-kamers in Bergen op Zoom. Of de patiënt het privé-optreden waardeert, weten ze niet. “Toch merken we ook vaak bij patiënten die beademd worden dat onze muziek effect heeft”, vertelt Maria. “We zien dan dat de patiënt rustiger wordt, doordat bijvoorbeeld de hartslag daalt. Muziek helpt dus echt bij het herstel.”
Bij wakkere IC-patiënten helpt de muziek om het gesprek aan te gaan. “We hebben het dan over muziek maken of welke muziek ze mooi vinden. Het is een laagdrempelige manier om connectie te maken”, legt Sytse uit. “Wij hebben geen witte jassen en komen niets vervelends doen. Wij brengen een leuke afleiding.”

Professionele organisatie met professionele musici

MuzIC is een professionele organisatie en werkt met een in IC gespecialiseerd musiciteam dat getraind, opgeleid en ondersteund wordt door IC-professionals. De musici van MuzIC hebben allemaal een bewezen staat van dienst als professioneel muzikant. Zij hebben een afgeronde conservatoriumopleiding en/of een achtergrond in muziektherapie. Daarnaast volgen zij minimaal drie keer per jaar intervisie via een externe coach/intervisor en krijgen zij klinische les en ondersteuning van IC-professionals om hun kennis op peil te houden met betrekking tot hun werkzaamheden op de IC.
De Stichting MuzIC bestaat sinds 3,5 jaar en heeft 14 muzikanten die wekelijks of eens in de twee weken een IC-afdeling bezoeken. Het team van MuzIC wordt ondersteund door IC-professionals en diverse (neuro)intensivisten in Nederland.

Positief effect op hypertensie, ademhaling en het autonome zenuwstelsel

In de afgelopen jaren is de medische wereld internationaal gaan beseffen dat de kwaliteit van de ziekenhuisomgeving van vitaal belang is voor het genezingsproces. Moderne ziekenhuizen zijn ontworpen om stiller te zijn en meer daglicht binnen te laten, kunst verschijnt op muren en muziek is te horen in openbare ruimtes. Deze patiëntgerichte aanpak is niet alleen gunstig voor het herstel van de patiënt, maar ook voor familieleden en het personeel.
IC’s  maken ook deel uit van deze beweging en de resultaten zijn duidelijk. Er is een positief effect op hypertensie, ademhaling en het autonome zenuwstelsel, zeggen deskundigen.
MuzIC is gestart als project op de Intensive Care van het Spaarne Gasthuis en het UMC Utrecht. Door het grote succes, belangstelling en aansluiting van meerdere IC-afdelingen in Nederland is besloten om een stichting te starten en hiermee door te gaan met als missie live muziek op elke intensive care voor een beter welzijn van de patiënt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten