Nederland wordt vriendelijker voor dieren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maurice van den Berge

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat stappen ondernemen om in Nederland veehouderijen diervriendelijker te maken. Een toekomstbestendige veehouderij, zoals hij het noemt, gaat in de beleving van de minister uit van de behoeften van dieren. Daarin hebben dieren de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en zijn standaard fysieke ingrepen bij dieren – zoals het couperen van varkensstaarten – niet toegestaan.

Het initiatief van de bewindsman komt voort uit een amendement dat de Tweede Kamer vorig jaar heeft aangenomen met het doel dat dieren geen pijn of letsel, of benadeling van welzijn of gezondheid ervaren door de manier waarop ze gehouden worden. Hierbij denkt de Tweede Kamer aan de beperkingen van de behoeften van dieren in stallen of het routinematig verrichten van fysieke ingrepen bij dieren, zoals het couperen van varkensstaarten. Om dit te bereiken is nadere wet- en regelgeving nodig om vast te stellen wat dan precies wél en niet meer is toegestaan.

Ter voorbereiding op deze nieuwe wet- en regelgeving heeft de minister het initiatief genomen om in een convenant afspraken te maken over de ontwikkeling naar een dierwaardige veehouderij. Hiervoor heeft hij verschillende partijen uit de agrarische sector en dierenwelzijnsorganisaties uitgenodigd om deel te nemen aan de inhoudelijke samenstelling van dat convenant, dat uiterlijk volgend jaar mei 2023 klaar moet zijn.

Op basis van de uitkomsten van het convenant wil de bewindsman wettelijk vastleggen wanneer een houderijsysteem geldt als ‘diergericht ontworpen’ en per wanneer houderijsystemen diergericht ontworpen moeten zijn. Er zullen afspraken worden gemaakt over wat er nodig is qua ondersteuning en proces om daar te komen. De eerdere adviezen van de Raad voor de Dieraangelegenheden zullen als basis worden genomen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten