Luchthaven stimuleert schoner en stiller vliegen door tariefaanpassing
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Eindhoven Airport

Luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Eindhoven Airport betalen vanaf 1 april 2023 een lager tarief voor het landen en starten als ze vliegen met de nieuwste toestellen die minder geluid maken en minder CO2 uitstoten. Ze betalen ook minder als ze vliegen met toestellen die minder stikstofoxiden uitstoten. Ook geldt een lager tarief als ze overdag vliegen in plaats van vroeg in de ochtend of in de avonduren.

Met deze maatregelen wil de luchthaven een belangrijke stap zetten in het verder terugdringen van geluidhinder voor omwonenden en het reduceren van uitstoot. Met de nieuwe methodiek in de berekening van de zogenaamde Sustainable Landing & Take-Off charge en het daarin meenemen van de diverse parameters is Eindhoven Airport koploper en stimuleert Eindhoven Airport luchtvaartmaatschappijen hun vloot te vernieuwen. Tevens stimuleert de luchthaven dat vliegtuigen vanaf en naar Eindhoven Airport vliegen met stillere en schonere toestellen. Ook wordt bevorderd dat ze vliegen in de tijdsblokken met de minste overlast voor de omwonenden.
Om hinder terug te dringen, is het al sinds oktober 2020 niet meer toegestaan landingen na 23.00 uur te plannen. Geplande starts waren er na dat tijdstip al niet.
Om uitstoot en geluid te verminderen is onlangs een proef gestart waarbij vliegtuigen op Eindhoven Airport duurzaam taxiën (op één motor taxiën). Verder zet Eindhoven Airport in op bijmenging van kerosine met duurzame brandstof.

Dieselvoertuigen vervangen door elektrische exemplaren

De luchthaven zet al langer in op verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van CO2-uitstoot. Veel voertuigen en equipment op het platform, zoals pushbackvoertuigen, bagagetrekkers en vliegtuigtrappen, zijn al elektrisch (in plaats van diesel-aangedreven). Voor 2030 worden alle diesel-aangedreven voertuigen en equipment vervangen door elektrische exemplaren.
Om uitstoot verder terug te brengen, heeft Eindhoven Airport het doel om over te schakelen op een volledig duurzame energievoorziening. Dat moet gebeuren door zelf meer energie op te wekken en door gebruik te maken van in de omgeving van de luchthaven opgewekte duurzame elektriciteit.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten