Snoei- en maaiafval omzetten in groene waterstof
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Vermeulen Groep

Snoei- en maaiafval omzetten in groene waterstof. Dat is het doel van het Groene Hart Waterstofproject dat onlangs in gang is gezet. Het is een innovatieplan van drie samenwerkende bedrijven met financiële steun van Holland Rijnland. 

Zo’n 5% van heel Nederland bestaat uit berm waar bermgras groeit. Om dit in perspectief te plaatsen: dat is de grootte van de gehele provincie Utrecht aan gras. Dit gras wordt nu nog langs de wegen gemaaid en vervolgens in grote getalen naar de composthoop gebracht. Door gras te composteren en over een lange afstand te transporteren komt er veel CO2 vrij. Vanuit de wens tot een duurzamere oplossing is het Groene Hart Waterstof-project ontstaan.

Thermisch proces

Hoe het plan werkt?
De Vermeulen Groep gaat op pad om de bermen langs de wegen, sporen en waterkanten te snoeien en te maaien. Dit snoei- en maaiafval brengt het bedrijf naar een lokale plek waar de installaties van NettEnergy zijn gevestigd.
Deze installaties verwerken vervolgens het gedroogde, verhakselde en gepelletiseerde gras. De graspellets worden vergast; bij dit proces ontstaat er synthesegas en Biochar-GH2. Biochar is een houtskoolachtige stof die gebruikt wordt als bodemverbeteraar. Het ondersteunt de groei van planten door de fysische toestand van de bodem te verbeteren. Het synthesegas wordt omgezet naar waterstof via een thermisch proces. Overtollig synthesegas wordt in een gasgenerator omgezet in groene stroom. Wat er uit dit verwerkingsproces ontstaat is dan Biochar-GH2, waterstof en elektriciteit.

Bodemverbeteraar

Bij het onderwerp Biochar-GH2 komt het bedrijf Delphy om de hoek kijken. Biochar-GH2 kan namelijk worden gebruikt als een bodemverbeteraar die langdurig CO2 vastlegt in de bodem of als veenvervanger in potgrond. De kwaliteit van de biochar is daarbij sterk bepalend. Delphy gaat tijdens de pilot onderzoeken wat de zuiverheid van de Biochar-GH2 is en op welke manier de Biochar-GH2 het beste kan worden gebruikt in de teelt. Zo wordt op dit moment een onderzoek uitgevoerd in de teelt van lavendel waarbij een deel van het veen is vervangen voor biochar.

Onderzoeksresultaten

Voor deze pilot is een vergunning verleend voor de duur van 2 jaar. Er mag nu 9000 kilo bermgras en 9000 kilo snoeiafval worden verwerkt met de machine.  Uit de onderzoeksresultaten moet uiteindelijk te zien zijn hoe zuiver de waterstof is, hoe kwalitatief de Biochar-GH2 en welke verschillende soorten maaitechnieken en gras kunnen worden gebruikt. Ook is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel kilo gras bepaalde hoeveelheden Biochar-GH2, waterstof en energie kan opwekken. Aansluitend wordt bekeken hoe de bermen die zijn vervuild (denk aan plastic afval of metalen) goed kunnen verwerken. Tegelijkertijd wordt tijdens deze pilot getest welk effect dit heeft op de kwaliteit de Biochar-GH2, waterstof en energie.

Samenwerken

Door de samenwerking met MKB-ondernemers in het gebied, ofwel een gebiedsgerichte aanpak, wordt getracht verschillende knellende dossiers integraal aan te pakken. Denk hierbij aan klimaat, stikstof e.d.

Het doel van deze methode is gericht op het winnen van voldoende resultaten en vertrouwen en aantonen dat het werkt. Het zou zeker een grote stap zijn in het verduurzamen van Nederland. Vervolgens zou dan zo snel als mogelijk is opgeschaald moeten worden om ervoor te zorgen dat de energie en de waterstof gebruikt kunnen worden om de apparatuur van Vermeulen aan te sturen om zodoende een circulair systeem te creëren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten