“Best beschermde reptiel op aarde” maakt spectaculaire comeback
bron: IPS - Afbeelding van Nicki Goff via Pixabay

Een zeldzame gekko, niet groter is dan een paperclip, maakt een opmerkelijke comeback in het Caribisch gebied. Die is te danken aan de beschermingsinspanningen van milieuorganisaties en de overheid.

De populatie van de zogenaamde Union Islandgekko (Gonatodes daudini), bekend om de juweelachtige vlekken op zijn huid, is bijna verdubbeld, van zo’n 10.000 exemplaren in 2018 tot 18.000 nu.

De gekko leeft in een oerbos van ongeveer 50 hectare groot op Union Island, onderdeel van Saint Vincent en de Grenadines. Bij de ontdekking in 2005 werd de gekko vrijwel onmiddellijk een geliefd doelwit van verzamelaars, zegt natuurbeschermingsorganisatie Fauna & Flora International (FFI).

De organisatie sloeg de handen in elkaar met Re:Wild en lokale partners zoals Union Island Environmental Alliance en het bosbouwdepartement van Saint Vincent en de Grenadines om een herstelplan voor de soort uit te dokteren. Dat omvatte uitbreiding van beschermde gebieden omvat, patrouilles tegen stroperij en camerabewaking.

Meest verhandelde reptiel

Na de ontdekking kromp de wilde populatie van de gekko tot amper een vijfde van zijn oorspronkelijke omvang. Een studie uit 2017 riep de gekko uit tot meest verhandelde reptiel uit het oostelijke Caribische gebied.

“Als inwoner van Union en gemeenschapsleider ben ik bijzonder trots deel uit te maken van dit succesverhaal”, zegt Roseman Adams, medeoprichter van de lokale Union Island Environmental Alliance. “Zonder twijfel hebben onze gezamenlijke, niet-aflatende toewijding en opoffering ons zover gebracht. We moeten nu volledig consequent zijn met verdere verbeteringen in de bescherming van de habitat van de gekko om dit succes te behouden.”

In 2019 is de regering van Saint Vincent en de Grenadines er ook in geslaagd om de Union Island-gekko op Appendix I van CITES (de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten) te plaatsen. Dat betekent dat de soort nu het hoogste niveau van bescherming heeft tegen exploitatie en illegale handel. Dat geeft autoriteiten over de hele wereld de bevoegdheid om concrete juridische stappen te ondernemen tegen stropers en internationale handelaren.

Meerdere bedreigde soorten

“Het is echt een bewijs van de vastberadenheid van het Ministerie van Bosbouw – en de geweldige gemeenschapswachters op Union Island – dat deze gekko een van de best bewaakte reptielen ter wereld is geworden”, zegt Jenny Daltry, directeur van de Caribische Alliantie voor Re:wild en FFI. “Dit is iets waar de hele gemeenschap van Union Island terecht trots op kan zijn.”

Het eiland, met zijn goed bewaarde tropische droogbos en koraalriffen, heeft een groot aantal endemische soorten die bescherming nodig hebben. Zo is er de Caribische diamantharantula (Tapinauchenius rasti) en de roze neushoornleguaan (Iguana insularis insularis).

“Als de ontwikkeling van Union Island niet goed wordt beheerd, brengt dit niet alleen de toekomst van de gekko in gevaar, maar ook die van een groot aantal andere bedreigde soorten die in dit gebied voorkomen”, zegt Isabel Vique, programmamanager van FFI voor het Caribisch gebied.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten