Cultuursector moet een gezonde arbeidsmarkt worden met een eerlijke beloning
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto efes via Pixabay

Het Nederlandse kabinet wil dat de cultuursector een gezonde arbeidsmarkt wordt met een eerlijke beloning. Daarvoor stelt de staatssecretaris van Cultuur en Media, cultuurhistorica Gunay Uslu, de komende twee jaar meer dan 19 miljoen euro beschikbaar en vanaf 2025 structureel ruim 34 miljoen euro. Daarmee stelt ze een voorbeeld voor een eerlijke beloning. Van de sector zelf verwacht zij ook dat ze tot eerlijke afspraken komt op plekken waar dat nu nog niet is. “Want”, zegt ze, “een sterke sector kan niet zonder een gezonde arbeidsmarkt en een eerlijke beloning.”

Cultuur toegankelijker maken, eerlijkere beloning voor culturele en creatieve professionals en creatieve denkkracht meer inzetten bij grote maatschappelijke vraagstukken. Dat zijn de komende jaren de belangrijke uitgangspunten van het cultuurbeleid. De ministerraad stelt de komende jaren 170 miljoen euro beschikbaar voor de culturele en creatieve sector. Dit komt bovenop het bestaande budget van 1 miljard euro voor de versterking van de Nederlandse culturele en creatieve sector. Een deel hiervan gaat dus naar het realiseren van een gezonde arbeidsmarkt en eerlijke beloning in de sector.  De staatssecretaris investeert ook flink in kansen voor startende makers via de fondsen en via speciale programma’s voor bijvoorbeeld talentontwikkeling.
Verder denkt Gunay Uslu aan nog vier andere lijnen langs welke ze de cultuursector wil versterken. Dat zijn:

Inzet van creativiteit bij grote maatschappelijke vraagstukken

“De verbouwing van Nederland vraagt onze maximale denkkracht”, zegt ze. “Op dit moment wordt de creativiteit van bijvoorbeeld ontwerpers nog te weinig benut bij de grote maatschappelijke opgaven van dit moment, zoals de energietransitie. Op kleine schaal zijn er genoeg voorbeelden van modeontwerpers die gerecycled plastic gebruiken voor kledingstukken, of architecten die volledig duurzaam bouwen.” Daarom investeert ze in ‘ontwerpend onderzoek’, zodat ontwerp beter en breder kan worden ingezet. Hiermee wil ze de methodieken van ontwerpend onderzoek verder ontwikkelen en de toepassing ervan stimuleren bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

Toegankelijkheid

“Cultuur is overal en van iedereen en moet dus ook door zoveel mogelijk mensen te ervaren en te beleven zijn. Dat betekent dat er in het hele land kwalitatief aanbod moet zijn en dat iedereen die het wil, kan deelnemen aan cultuur – zeker ook jongeren”, aldus de staatssecretaris. Het kabinet investeert daarom extra in toegankelijkheid om zowel zichtbare als onzichtbare drempels weg te nemen en om diversiteit te bevorderen. Onderdeel hiervan is ook de extra investering van 58,7 miljoen euro in bibliotheken.

Digitalisering

Volgens de bewindsvrouw van Cultuur en Media biedt digitalisering grote kansen voor het maken en presenteren van kunst en voor het bereiken van een groter en nieuw publiek. Het kabinet maakt daarvoor geld vrij om makers te helpen het meeste te halen uit de mogelijkheden. Bijvoorbeeld door te investeren in infrastructuur en innovatie en door kennisdeling te stimuleren.

Erfgoed

Tenslotte vindt het kabinet het belangrijk om het verleden door te geven aan jonge generaties en om oog te hebben voor de vele, verschillende verhalen over onze geschiedenis. Daarom is er extra geld voor subsidieregelingen om monumenten in stand te houden met bijzondere aandacht voor het Caribisch deel van het koninkrijk. Staatssecretaris Uslu stelt ook opnieuw geld beschikbaar voor de Erfgoeddeal. Daarnaast draagt het kabinet bij aan een Nationaal Historisch Museum en aan een Nationaal Slavernijmuseum.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten