Energiecrisis wordt “historisch kantelpunt”: groene investeringen krijgen vleugels
bron: IPS

In de volgende vijf jaren wordt evenveel geïnvesteerd in hernieuwbare energie als in de voorbije twintig jaar. Het Internationaal Energieagentschap noemt de wereldwijde energiecrisis hét kantelpunt in de transitie. 

De Russische invasie van Oekraïne heeft wereldwijd landen aan het denken gezet over hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens de laatste prognoses zal de groei van hernieuwbare energie verdubbelen, wordt steenkool ingehaald als grootste bron en houdt de wereld het klimaatdoel van 1,5 graden Celsius in leven.

Historisch kantelpunt

De enorme stijging ligt 30 procent hoger dan wat de IEA een jaar geleden nog had verwacht en toont hoe snel regeringen schakelen. Hernieuwbare energie zal de komende jaren goed zijn voor meer dan 90 procent van de wereldwijde groei.

“Hernieuwbare energiebronnen kenden al een snelle groei, maar door de wereldwijde energiecrisis zijn ze in een buitengewone nieuwe fase terechtgekomen”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Het is een duidelijk voorbeeld van hoe de huidige energiecrisis een historisch keerpunt kan zijn in de richting van een schoner en zekerder energiesysteem. De voortdurende versnelling van hernieuwbare energiebronnen is van cruciaal belang om de deur open te houden naar de klimaatdoelstelling van 1,5  graden Celsius.”

Europa

Zoals te verwachten is de invloed van de oorlog in Oekraïne erg direct voelbaar in Europa, waar regeringen en bedrijven zo snel mogelijk alternatieven zoeken voor het Russische gas. Er zal daardoor tot 2027 dubbel zoveel geïnvesteerd worden in schone energie, zegt de IEA. Europa zal zelfs nog versnellen met het juiste beleidskeuzes, waaronder snellere vergunningsprocedures en stimulansen voor zonne-energie op daken. 

Buiten Europa wordt groei vooral aangezwengeld door China, de Verenigde Staten en India, die allemaal sneller dan gepland hun wetgeving aanpassen om de energiecrisis te bestrijden. 

Wind en zon

Volgens het IEA-rapport blijven wind- en zonne-energie de goedkoopste optie in de meeste landen ter wereld. De wereldwijde capaciteit aan zonne-energie zal naar verwachting bijna verdrievoudigen in de komende drie jaar, en zo steenkool van de eerste plaats stoten. 

De wereldwijde capaciteit aan wind verdubbelt bijna, vooral dankzij de groei van offshore projecten. Wind en zon zullen samen goed zijn voor meer dan 90 procent van de capaciteit aan hernieuwbare energie die de komende vijf jaar wordt toegevoegd.

De verwachte groei is indrukwekkend, maar eigenlijk nog een kwart sneller, zegt de IEA. Daarvoor moeten rijke landen vooral de vergunningsprocedures aanpassen en de opmars van hernieuwbare energie in verwarming en transport aanzwengelen. Groei en ontwikkelingslanden moeten dan weer vooral juridische onzekerheden, een zwak stroomnet en financieringsproblemen wegwerken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten