Gentenaar kiest ook voor langere afstanden steeds vaker de fiets
bron: Stad Gent

Het driejaarlijkse mobiliteitsonderzoek toont aan dat Gentenaars zich in 6 op de 10 gevallen duurzaam verplaatsen: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Opvallend is dat Gentenaars ook voor langere afstanden steeds vaker de fiets kiezen.

Sinds 2012 voert de Stad elke drie jaar een onderzoek uit naar het verplaatsingsgedrag van de Gentenaars. Het onderzoek van 2021, waaraan 2.195 Gentenaars deelnamen en dat recent werd voorgesteld, toont aan dat Gentenaars vaker wel dan niet voor een duurzame verplaatsing kiezen. Ruim 6 op de 10 verplaatsingen gebeuren te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Binnen de R40 is dat meer dan 7 op de 10.

Voor verplaatsingen tot 5 kilometer kiest de Gentenaar in 78 procent van de gevallen om te voet te gaan of de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Als de afstand minder dan 3 kilometer is, kiest de Gentenaar in 83 procent van de gevallen voor een duurzame verplaatsing. Opvallend is nog de sterke stijging bij de keuze voor de fiets voor afstanden tussen 10 en 15 kilometer. Daar zit de elektrische fiets wellicht voor iets tussen.

Gentenaars zijn tevreden over de bereikbaarheid van hun buurt. Ze geven ook aan dat autovrije gebieden fijner zijn om in te wonen en zones 30 en fietsstraten veiliger zijn. Maar wat ook opvalt, is het duurzame verplaatsingsgedrag bij jongeren. 70 procent van de jongeren verplaatst zich te voet, met de fiets of openbaar vervoer. Bij jongeren die binnen de R40 wonen, loopt dat zelfs op tot 80 procent.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Autobezit daalt elk jaar

Ook een andere trend zet zich door. Sinds 2012 is het autobezit van de Gentse gezinnen telkens afgenomen. In 2012 had een Gents gezin gemiddeld 1,23 auto’s, vorig jaar was dat maar 1,02 auto’s. In die periode is het aantal Gentse gezinnen zonder auto bovendien verdubbeld naar 24 procent. Binnen de R40 heeft zelfs 38 procent van de gezinnen geen auto. Steeds meer Gentenaars vinden dan ook dat Gent een fietsstad kan genoemd worden, van 55 procent in 2018 tot 64 procent in 2021.

Tot slot vindt 75 procent van de Gentenaars dat zijn buurt vlot bereikbaar is met de wagen. Hoe verder van het centrum, hoe hoger de tevredenheid.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten