Waterstoftreinen zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Erich Westendarp via Pixabay

Met de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen zet de provincie Groningen de volgende stap in de verduurzaming van het regionale spoorvervoer. Met de ondertekening van een overeenkomst met vervoersorganisatie Arriva is tevens de start gemaakt van de Europese aanbesteding voor de vier waterstoftreinen. De planning is dat reizigers vanaf eind 2027 met de waterstoftreinen kunnen reizen op het Groningse regionale spoor.

De provincie Groningen, ProRail, het Rijk en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof te laten rijden. Voor de regionale treindiensten in Groningen kan dit het beste met groene waterstof. Bovendien zijn deze treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. In 2020 hebben de provincie en Arriva al verschillende testen gedaan met rijden en tanken van een waterstoftrein. De resultaten hiervan waren veelbelovend. Voor de reizigers en omwonenden zijn de waterstoftreinen een schonere en stillere manier van openbaar vervoer.

Bijdragen van het Rijk

Volgens provinciebestuurder Fleur Gräper-van Koolwijk is het de Groningse ambitie om in 2035 volledig over te gaan op zero-emissie reizigersvervoer. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 15 miljoen euro beschikbaar gesteld als bijdrage in de kosten. Hiermee laat het Rijk zien het belangrijk te vinden om te investeren in de verduurzaming van het openbaar vervoer op zijn spoorlijnen. Naast de rijksbijdrage voor de vier treinen, draagt Europa 5,8 miljoen euro bij en het Nationaal Programma Groningen 7 miljoen. Ook heeft het Rijk een bijdrage toegekend van 5 miljoen euro voor een waterstoftankinstallatie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten