Nederland neemt extra maatregelen om fietsers beter te beschermen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Pixabay

Het kabinet zet 50 miljoen euro opzij voor fietsveiligheid in Nederland. Recente onderzoeken hebben laten zien dat met name het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers in de komende jaren zal oplopen, mits er geen extra maatregelen worden getroffen. Om de fietsveiligheid gericht te verbeteren, zijn vier categorieën vastgesteld. Dat zijn: ouderen, enkelvoudige ongevallen, sport- en schoolomgevingen, en drukte op het fietspad.

De afgelopen jaren wordt steeds meer gefietst. Over de periode 2010-2019 nam het aantal fietskilometers met 10% toe. Bovendien zijn meer ouderen gaan fietsen. Deze toenames brengt een stijging van het aantal fietsslachtoffers met zich mee. De Integrale Mobiliteitsanalyse 2021 voorspelt dat in 2040 het aantal fietsslachtoffers met 80% tot 100% zal zijn toegenomen.

Veiliger fietsen moet worden behaald in vier categorieën:

1. Ouderen: Deze groep moet extra worden beschermd, aangezien ze bovenmatig zijn vertegenwoordigd in de ongevalscijfers. Daarnaast hebben ze een grotere kans om ernstig gewond te raken bij een ongeval.

2. Enkelvoudige ongevallen: In 2019 was bij ruim 80% van de ernstige fietsongevallen geen motorvoertuig betrokken. Daarom zijn op dit terrein grote stappen te zetten.

3. School- en sportomgeving: kinderen zijn ook kwetsbaar en moeten daarom extra worden beschermd. Ongeveer 1 op de 5 fietsers die na een ongeval een Spoed Eisende Hulppost bezochten, was jonger dan 17 jaar.

4. Drukte op het fietspad: Steeds meer mensen gebruiken het fietspad, en ook nog met verschillende voertuigen met verschillende snelheden. Met de stedelijke verdichting zal het de komende jaren nog drukker worden.

Naast fietsveiligheid investeert het kabinet met 780 miljoen euro in fietsinfrastructuur. Een belangrijk punt daarin is de verdere aanleg van zogenaamde doorfietsroutes in het hele land. Dat zijn brede fietspaden waar geen of zo min mogelijk kruisend verkeer is, zodat fietsers vlot en veilig kunnen doorfietsen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten