Nieuwe strategie zorgt voor betere diagnose van eierstokkanker
bron: UZ Leuven

Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelde de afgelopen jaren een nieuwe strategie om eierstoktumoren te classificeren als goed- of kwaadaardig. Intussen controleerden ze de aanpak bij bijna 5.000 patiënten in 17 centra wereldwijd en bevestigden dat het artsen helpt om de meest aangewezen behandeling te bepalen. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad JAMA Oncology.

Elk jaar worden bij duizenden Belgische vrouwen eierstoktumoren vastgesteld. Die kunnen variëren van goedaardig tot verschillende graden van kwaadaardigheid. Een juiste diagnose is belangrijk om de meest aangewezen behandeling te bepalen.

Nieuwe strategie voor classificatie

De internationale onderzoeksgroep IOTAgecoördineerd vanuit Leuven, ontwikkelde een nieuwe ‘tweestapsstrategie’ om eierstoktumoren beter te classificeren. In de eerste stap kijken ze naar bepaalde kenmerken die al een groot deel van de gezwellen kunnen classificeren zonder nood aan een computer. Voor de eierstoktumoren waarbij dat niet mogelijk is, volgt een tweede stap met een statistisch model (ADNEX) dat op basis van echografiebeelden de kans bepaalt dat het om een goedaardige, dan wel om een bepaald type kwaadaardige tumor gaat.

Onlangs publiceerde een team Leuvense onderzoekers, samen met collega’s van Imperial College London (Verenigd Koninkrijk) en de Universiteit van Lund (Zweden), de resultaten van een grote internationale studie waarbij ze de IOTA-strategie valideerden bij 4.905 patiënten in 17 ziekenhuizen wereldwijd. Ze toonden aan dat de strategie goed kan bepalen welke patiënten tot een hogere risicogroep behoren.

Dr. Stefan Timmerman, gynaecoloog in opleiding en eerste auteur van de studie: “Onze strategie bleek erg succesvol in het correct herkennen van goedaardige gezwellen. Verder was het model ook in staat om een onderscheid te maken tussen borderline (grensgeval tussen goed- en kwaadaardig), stadium I-kanker, stadium II-IV-kanker of uitgezaaide tumoren.”

Belang voor opvolging

Een correcte diagnose helpt de arts om te bepalen of een ingreep al dan niet aangewezen is.

Prof. dr. Wouter Froyman, gynaecoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie:  “De meerwaarde van onze strategie is dat het een meer verfijnde diagnose biedt van mogelijk kwaadaardige tumoren, wat de overlevingskansen van de patiënt verhoogt. En als blijkt dat het om een goedaardig gezwel gaat, is er vaak geen of slechts een minimaal invasieve ingreep nodig, wat de patiënten heel wat last bespaart en ook kostenefficiënt is voor de gezondheidszorg. Dit is een belangrijke stap vooruit richting de meest optimale zorg voor patiënten met eierstoktumoren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten