De echo van Cor
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Als ‘vanouds’ beginnen we met de Cartoon die het ‘nieuwe beleid’ illustreert van Piet Adema, minister van Landbouw in Nederland: de boer drinkt een borrel met de koe en zelfs nootjes erbij. Het moet diervriendelijker, meer ruimte voor natuurlijk gedrag, meer kijken naar behoeften van dieren en tot slot toekomstbestendig! Daar kan ik het uiteraard wel mee eens zijn, niet meer maar minder en beter voor de dieren. Het is al vaak gezegd, minder vlees eten is echt nodig om alles overeind te houden. Waarmee ik niet zeg dat ik veganist wordt dus… ik ben liefhebber van yoghurt en af en toe vlees of vis is heerlijk. Maar groenten blijven toch wel mijn favoriet.

Vandaag veel verschillende onderwerpen weer, gezellig dus die variatie en we beginnen met de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten, die moeten echt beter volgens het kabinet en dat klopt… we hebben die arbeiders hard nodig en dus moeten we ze ook goed behandelen en betalen! En dat kan, als ik kijk naar verschillende tuinders in de regio die hebben hun zaakjes goed op orde, eigen slaapkamers, schotel-tv, eigen ruimte in de koelkast en vriezer en een gezamenlijke grote keuken en huiskamer (zelf gezien) en zo hoort het ook. Dus hard ingrijpen waar het niet zo is en die malafide uitzendbureautjes ook scherp in de gaten houden en vergunningen intrekken als ze zich niet aan de wet houden.

Gaan we verder met dit kabinet dat ook gelijke rechten, kansen en vrijheden wil voor iedereen! Chapeau als dit lukt, een actief emancipatie- en antidiscriminatiebeleid, iedereen is gelijk ongeacht kleur, seksuele geaardheid, geloof, leeftijd, beperking of wat dan ook. De bijna ideale wereld als er geen oorlog zou zijn, ooit komt het er misschien nog eens van!?

Wat gaat Nederland nog meer doen? Fors investeren in infrastructuurverbetering (mooi woord voor scrabble): betere wegen voor auto en fiets en betere bereikbaarheid van openbaar vervoer. Dat zal ook nodig zijn gezien de 900.000 te bouwen woningen en de economische groei, zeker in de Brainportregio Eindhoven. Mooie plannen, maar eerst zien en dan geloven, zeker gezien alle stikstofellende, dure materialen en weinig arbeidskrachten… wordt echt wel een klusje.

Komen we nog even terug op dat fietsen maar dan in Gent waar de inwoners steeds vaker ook voor langere afstanden de fiets kiezen (doen we dat hier in Nederland ook vraag ik me dan af). Prima, goed bezig, met de e-bikes van tegenwoordig (speedbikes ook natuurlijk) is dat ook prima te doen en milieuvriendelijk en als bijkomend voordeel: je beweegt, dus alleen maar winnaars.

Elektrische fietsen en auto’s gebruiken natuurlijk accu’s, en die worden in de nabije toekomst een stuk groener. In Europa gebruikte batterijen moeten de duurzaamste ter wereld zijn en dat is natuurlijk Goed Nieuws. Het productieproces en de materialen en het hergebruik ervan moeten allemaal aan de strengste eisen voldoen, en zo hoort het ook eigenlijk. Vandaag ging ik nog met mijn auto naar de garage, een beurt stelt niets voor bij een elektrische auto, alleen het updaten duurde meer dan 2 uur, dus na een dikke 3 uur wachten, was ik pas weer op pad helaas. Maar het rijdt wel fantastisch vind ik: snel, stil en relaxed, dus ik ben erg blij met die duurzame accu’s.

Meer duurzaam nieuws uit Nederland, het wil haast maken met de verdere ontwikkeling van duurzame waterstof. Ook goed nieuws, nooit op één paard wedden heb ik altijd geleerd, slim dus.

Nog milieunieuws uit Europa: naar aanleiding van het verbod op producten die leiden tot ontbossing gaan 3 bedrijven uit de randstad zepen en andere cosmeticaproducten gaan maken uit mangopitten die anders weggegooid worden. Dit in plaats van palmolie en dat is mooi natuurlijk, maar er rest ons nog een hoop andere producten die ontbossing veroorzaken zoals rundvlees, sojabonen, cacao, koffie en hout. Er is nog veel werk te verrichten dus, maar soja voor vegetarische vleesvervangers kunnen wij met een van onze bedrijven oplossen met wortelvezels als vervanger. We halen het sap uit de wortel wat zoeter is dan je verwacht en erg lekker en gezond en de droge wortelvezel die overblijft is een prima grondstof voor vegetarische producten. Bovendien komen wortels hier vandaan en hebben ze een veel hogere opbrengst per hectare dan soja, dus overstappen op wortelvezel allemaal.

Blijven we bij de bossen: de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door bosbranden is op het laagste punt sinds 2003. Mooi nieuws uiteraard, maar ik zou willen weten hoe dat komt, minder branden lijkt me het meest waarschijnlijk maar toch. of is de samenstelling van de bossen veranderd? Ik hoor daar graag nog iets van als dat kan.

Gaan we naar Antwerpen waar wetenschappers een keelspray met goede bacteriën hebben ontwikkeld die veelbelovend tegen Corona blijkt te zijn. Minder ziektesymptomen en minder snelle verspreiding, goed gedaan lhbtiq+-wetenschappers en het blijkt in de toekomst ook mogelijk te zijn om keelspray ’s tegen meer virussen in te zetten. Het te verwachten grapje zal ik maar niet maken, krijg ik de spionnen van Poetin achter me aan misschien.

Dan meer Goed Nieuws uit België en wel uit Leuven waar een nieuwe bewaartechniek zonder ijs voor longtransplantaties getest wordt en blijkt te werken. Minder weefselschade, langer houdbaar en dus overdag te gebruiken in plaats van zo snel mogelijk en dus vaak ook ’s nachts en dit alles dankzij een nieuwe bewaringsgel. Bewaartemperatuur is 6 graden in plaats van op ijs (beter voor de longen) en dus een grotere slaagkans. Een vriendin van mij heeft een paar maanden geleden ook een longtransplantatie ondergaan en die is er heel erg van opgeknapt, dus hoe meer geslaagde operaties hoe meer blije en gezondere mensen, fijn toch.

Blijven we bij de gezondheidszorg en wel in India bij Lieke, waar ze haar ervaring deelt over het ziekenhuis in Pauri. Een drukte van jewelste, een plek met beperkte middelen maar met een groot hart. Eigenlijk niet alleen een ziekenhuis maar ook een Familiehuis en dat voelt goed. Anders dan hoe de zorgverzekeraars er hier tegen aan kijken, ‘een ziekenhuis is geen supermarkt‘ las ik in de krant!!!! Niet zomaar voor ‘onterechte klachten ‘ aankloppen bij de zorg, klinkt niet als familie. Ik weet zeker dat veel zorgpersoneel er zo niet over denkt maar de geld gedreven zorgverzekeraars (de goeie niet te na gesproken) wel is mijn mening. Lieke is blij dat ze in India woont en daar kan ik inkomen in veel gevallen.

Tot slot voor deze week, de aller allerbeste wensen voor 2023 van www.goednieuws.be, met als cadeautje 4 kerstkaarten die je gratis kunt downloaden.

Lieve mensen, beveel ons aan bij al uw vrienden, kennissen en zelfs vijanden, we zijn een positief geluid als tegenhanger van het vaak deprimerende ‘gewone‘ nieuws.

Tot volgende week

Fijne feestdagen, ben lief voor elkaar

Groeten van Cor  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten