Turkije zet licht op groen voor schone energie uit grootste getijdencentrale ter wereld
bron: IPS - Afbeelding van Terri Sharp via Pixabay

Het Zweedse bedrijf Eco Wave Power en het Turkse Ordu Energji hebben een overeenkomst afgesloten rond een proefproject voor de opwekking van energie uit de golfslag van de zee. De bedoeling is om uiteindelijk de grootste getijdencentrale ter wereld te realiseren.

Als de pilot levensvatbaar blijkt zal Eco Wave Power (EWP) de eerste getijdenenergiecentrale van Turkije bouwen die op het net wordt aangesloten. De totale waarde: 150 miljoen dollar. Na de voltooiing wordt het getijdenproject in de Turkse provincie Ordu het grootste ter wereld, met een capaciteit van 77 megawatt schone energie, louter door de golven van de zee.

Golfbrekers

Ordu Energji stelt negen potentieel geschikte golfbrekers voor een periode van 25 jaar ter beschikking van Eco Wave Power dat er de energiecentrale mag bouwen en beheren. Het zal de opgewekte energie ook mogen verkopen volgens overeengekomen productiequota.

Mustafa Kemal Macit, de ceo van Ordu Enerji, erkende bij de ondertekening het belang van getijdenenergie in het licht van de transitie naar 100 procent schone energie. “De hele bevolking van Ordu is opgetogen om het potentieel van de golven van de zee binnenkort te zien omgezet worden als een onuitputtelijke bron van energie”, zei hij.

Eco Wave Power ontwikkelt een gepatenteerde, kostenefficiënte technologie met als doel om schone energie op te wekken uit de golfslag van zeeën en oceanen. Het bedrijf heeft momenteel al lopende projecten in Gibraltar, in de haven van Jaffa (Israël) en start weldra aan de bouw van een getijdencentrale in de haven van Los Angeles (VS). 

In dit filmpje legt de ceo van EWP de werking van de technologie uit.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten