Het Nederlandse kabinet heeft een regeling ‘Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden’(LLO) in het leven geroepen. De gedachte achter deze regeling is dat inwoners uit twee proefregio’s (Eindhoven en Twente), die nu nog weinig perspectief hebben, na een opleiding kunnen doorstromen naar werk of beter in staat zijn hun werk te behouden. Laagopgeleide en laaggeletterde inwoners maken nu nog nauwelijks gebruik van mogelijkheden om een (betere) plek op de arbeidsmarkt te krijgen. Hierdoor kunnen ze niet goed meekomen met sociale en economische ontwikkelingen, loopt het bedrijfsleven medewerkers mis en blijven talenten onbenut. Het Nationaal Groeifonds, een initiatief van de overheid, heeft voor het hele programma in totaal 52 miljoen euro uitgetrokken.
De rijksoverheid heeft de regio Zuidoost-Brabant gevraagd als een van de twee proefgebieden voor innovatieve scholing van laagopgeleiden en laaggeletterden. De regio speelde zich in de kijker door de succesvolle aanpak op dit gebied van onder meer ‘Taalkracht’. Deze instelling, onderdeel van het Summa College, gaat de komende twee jaar in nauw overleg en samenwerking met onder meer regiogemeenten, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en het bedrijfsleven in regio Brainport Eindhoven minimaal 200 personen opleiden.
Helpende hand bieden om meer vertrouwen te krijgen
De gemeente Eindhoven is aangewezen als aanspreekpunt voor de pilot, de uitvoering komt voor rekening van Taalkracht, een onderdeel van het Summa College dat is gespecialiseerd in de aanpak van laaggeletterdheid. Eindhoven werkte in het ‘Stadsplan Laaggeletterdheid’ de afgelopen jaren succesvol samen met het bedrijfsleven en regiogemeenten.
De Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers van Onderwijs, Brainport, economie, is blij met de miljoenensubsidie van het Rijk. “Iedereen, jong en oud, verdient de kans om mee te doen in de samenleving, talenten te ontplooien en het maximale uit zichzelf te halen. Basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven, zijn hiervoor van groot belang. Maar helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met het ‘Stadsplan laaggeletterdheid’ liepen we al voorop in Nederland. En met deze subsidie vanuit het Rijk slaan we daarbovenop nog eens twee vliegen in één klap. We bieden onze inwoners in de regio een helpende hand om hun basisvaardigheden te vergroten en meer vertrouwen te krijgen, maar tegelijkertijd kunnen ze zichzelf ook doorontwikkelen richting werk dat bij hun talent past. En dat recht heeft iedereen.”