Herwaardering voor 55-plussers op de arbeidsmarkt
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Rosy via Pixabay

Het Nederlandse kabinet wil senioren een betere positie op de arbeidsmarkt verschaffen. Werkzoekende senioren moeten de kans krijgen hun vaardigheden te laten zien voordat ze ergens solliciteren. Dat is de kern van een proef, waarbij senioren gratis een competentietest kunnen doen voordat ze reageren op een vacature. Dit moet voorkomen dat werkgevers oudere werkzoekenden al bij voorbaat afwijzen vanwege enkel hun leeftijd.

De proef is een van de maatregelen die minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) neemt voor een betere positie van senioren op de arbeidsmarkt. Ze wil ook een brede praktijkverkenning, waarin ze samen met werkgevers, maatschappelijke organisaties en de Sociaal Economische Raad (SER) op zoek wil naar nieuwe beleidsinstrumenten die de baankansen van senioren echt helpen.

“Senioren leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving.”

De minister: “Senioren leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Ze kunnen nog meer betekenen als ze de juiste kansen krijgen en ze op waarde worden geschat. Nederland vergrijst en we zien dat 55-plussers oververtegenwoordigd zijn in de groep langdurig werklozen. Senioren die zelf nog graag aan de slag willen, maken ten onrechte minder kans bij een sollicitatie. We moeten senioren weer op waarde schatten.”

Doorwerken na de AOW-leeftijd

Naast de praktijkverkenning en verschillende pilots zet het ministerie van SZW samen met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in op intensievere begeleiding van werkzoekenden. Gestart wordt met publiekscommunicatie over het thema ‘doorwerken na de AOW-leeftijd’. Deze communicatie is gericht op werkgevers en de verhoging van hun kennisniveau over de mogelijkheden en de voordelen van het werken met AOW’ers.

Met haar ‘seniorenkansenvisie’ zet de minister zich in voor een betere arbeidsmarktpositie van werkzoekende en werkende senioren. Daarnaast wil ze in samenspraak met de samenleving tot oplossingen komen voor de negatieve beeldvorming bij werkgevers. Deze integrale aanpak moet leiden tot een herwaardering van 55-plussers op de arbeidsmarkt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten