De echo van Cor – Een gezond en warm 2023!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een gezond en warm 2023!

Allereerst de cartoon met de geest uit de fles die ervoor moet zorgen dat alle lezers een goed 2023 beleven. Als dat eens zou kunnen! Zou wel handig zijn zo’n geest; ik zou ‘m goed kunnen gebruiken voor het een en ander dat ik zou willen aanpakken/verbeteren en/of oplossen. Er is meer tussen hemel en aarde, dat geloof ik zeker, maar een geest uit de fles gaat mijn voorstellingswereld toch wel te boven.

Dan Goed Nieuws voor de oudjes: meer aandacht voor specifieke woonruimte voor ouderen. Dat gaat het kabinet regelen als het goed is!? Nederland is hiermee wel te laat, denk ik, maar goed, laten we moed houden, men heeft nu het licht gezien, dus vooruit, meer woonruimte creëren die past bij ouderen. Als men dan ook meteen de gesloten ‘bejaardenhuizen’ vervangt door verzorgingstehuizen- nieuwe-stijl met een mooi eigen appartement met centrale zorg en verzorging als men dat wil. Beter dan de ‘oudjes’ te lang thuis laten wonen, waardoor ze vereenzamen en mankementen gaan vertonen (‘as ge ouwer wordt kriede van allesbehalve hoar en taand’). Wijkverpleegkundigen kunnen in verhouding te weinig mensen helpen op een dag. Daarom is zorg centraliseren een belangrijke stap om het weer geregeld te krijgen. Het is een grote fout van de overheid om in het verleden die ‘tehuizen’ te sluiten.

Nu we het toch over bouwen hebben, gaan we verder met Lego, de speelgoedfabrikant, die de eerste steen legt voor een CO2-neutrale fabriek in Vietnam, dat zich bovendien ook heeft aangesloten bij rijke landen om af te kicken van steenkool en ook CO2 neutraal wil worden in 2050. Wat ik dan wel weer lang vind duren, maar goed, het begin is er! Uiteindelijk toch Goed Nieuws eigenlijk.

Evenals het nieuws uit Turkije dat het licht op groen zet voor schone energie uit de grootste getijdencentrale ter wereld. Het is naar mijn mening echt een fantastisch initiatief. Eb en vloed is er altijd in tegenstelling tot zonlicht en wind, dus het is de ultieme groene energieleverancier. Ben zeer benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen.  De redactie van Goed Nieuws houdt u op de hoogte als er iets te melden valt (jammer dat we Moses niet meer hebben, die had er ook wel raad mee geweten).

En dan nu de VN. Een nieuw akkoord erkent inheemse volken als beschermers van de natuur (en ook als eigenaar van het land waarop ze wonen). Hè, hè, ze zijn erachter dat de oorspronkelijke bewoners niet zo’n vernietigende invloed hebben op hun leefomgeving als wij westerlingen en oosterlingen! Zij leven in en met de natuur, geen tv, auto, stoomoven of whirlpool. Een dak boven je hoofd, eten en drinken en je familie en respect voor alles om je heen. Zouden wij ook wat meer moeten doen (ook ik), gelukkig wordt het besef (mede door de oorlog en de energiecrisis) dat het anders moet wel rap groter, dus we gaan ervan uit dat we het tij nog kunnen keren!

Ook Goed Nieuws in de strijd tegen malaria, een nieuwe ‘malariascanner’ toont het resultaat in een oogwenk, goed bedacht dus! Een spectrometer schijnt infrarood licht gedurende 5 seconden op oren, armen of vingers om veranderingen in het bloed te constateren veroorzaakt door malaria, knap hé?! Nu nog een goed medicijn/vaccin (komt eraan als ik me niet vergis) en weer een groot probleem minder. Helaas zijn die er nog wel meer om aan te pakken en op te lossen.

Maar er is meer Goed Nieuws: minder elektronisch afval door sensor van zetmeel. Er is een kunststof ontwikkeld, gemaakt uit zetmeel waarmee biologisch afbreekbare sensoren te maken zijn die gebruikt worden in bijvoorbeeld smartwatches en het scherm van je smartphone. Minder zetmeel naar diervoeding dus en meer naar voeding voor mensen en medisch gebruik en nu dus ook de nieuwe sensoren.

Het was een drukke week voor de redactie van Goed Nieuws, want een nieuwe onderzoeksstrategie zorgt voor een betere diagnose van eierstokkanker. De afgelopen jaren is een nieuwe tweetrapsstrategie ontwikkeld om de tumoren beter te classificeren. Stap 1 is kijken naar de specifieke kenmerken van tumoren wat al veel inzicht geeft en stap 2 bestaat uit een echografie voor de moeilijke gevallen (simpel uitgedrukt natuurlijk). Dit alles blijkt goede resultaten te geven. Super en zeker voor de patiënten!

Dan iets compleet anders: Nederland neemt maatregelen om fietsers beter te beschermen en trekt daarvoor 50 miljoen voor uit. Mooi toch. Zeker omdat uit de trend blijkt dat de ongevallen de komende jaren alleen maar toe zullen nemen, meer ouderen die fietsen op e-bikes, sowieso meer fietsers, het wordt dus op het fietspad met verschillende snelheden, speedbikes, meer recreatie en meer woonwerkfietsverkeer. Kortom, hoe voorkomen we de ongevallen? Er wordt in ieder geval volop geïnvesteerd in (780 miljoen) fietsinfrastructuur en specifiek in bijvoorbeeld doorfietsroutes. Dat zijn brede fietspaden met zo min mogelijk kruisverkeer. Dat wordt heerlijk fietsen voor de volgende generaties en ook nog eens meer milieuvriendelijk vervoer dus.

Gaan we naar België waar de werkgelegenheidsgraad op het hoogste niveau is sinds 1983 (begin van de metingen), 72,1 % om precies te zijn. Dat is natuurlijk een prima bericht. Hopelijk wordt de druk op de arbeidsmarkt niet te groot evenals de werkdruk op de mensen. Werken is noodzakelijk, maar moet ook leuk zijn anders, hou je het niet vol je hele leven. Niet alleen maar leven om te werken, maar ook werken om te leven.

Wat gebeurt er nog meer bij onze zuiderburen? Afval van champignonkweek heeft potentieel voor cosmetica, geneesmiddelen en in voeding. Dat laatste lijkt me wel logisch, maar de ‘voetjes’ van de champignons blijken veel bioactieve stoffen te bevatten, die dus ook voor andere doeleinden zeer geschikt zijn. Allemaal ontdekt door onze Belgische onderzoekers en wordt ongetwijfeld vervolgd … Hoor hier graag meer van. Dus lezers, laat van je horen of zien.

Terug naar Nederland, waar in Groningen (o.a. door subsidies) waterstoftreinen zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof gaan rijden. Dit als vervanger van de dieseltreinen en wel vanaf 2027. Tevens wordt er geïnvesteerd in en waterstoftankinstallatie voor o.m. de treinen. Groningen wordt een stuk schoner op deze manier. Als het niet teveel verzakt toch nog een leuke plek om te wonen in de toekomst (of ben ik te sarcastisch?)

Tot slot voor deze week: de nieuwste kampioen in CO2 opslag is de walvis! Zo groot als een vliegtuig, 150 ton zwaar en tot wel 90 jaar oud en daarmee een van de grootste levende koolstofreservoirs op aarde. En u raadt het al, herstel van de walvispopulatie is erg belangrijk als duurzame oplossing (als CO2-opslagtanks) voor een goed evenwicht in de oceanen. Dus beste walviseters, stop hiermee, eet meer champignons en wortelen, gezond en ook nog eens erg lekker.

Tot volgende week.
Denk aan Oekraïne en Goed Nieuws.
Koop lokaal

Een fantastische jaarwisseling gewenst en een gezond en warm 2023!

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten